Voor deze wijn wordt een combinatie van druiven gebruikt van verschillende wijngaarden. De gezonde, goed doorlatende bodems hebben een verscheidenheid aan oorsprongen (alluviaal, colluviaal, riviervocht, enz.) en texturen (mergel, klei, zand en slib). Ondanks de relatief droge weersomstandigheden stroomt overvloedig water voor irrigatie van het eeuwige ijs van het Andesgebergte door de bodem. De gewenste tijd om de druiven te oogsten is 's nachts, als de druiven nog koel zijn. De druiven worden dan ontsteeld, heel voorzichtig geplet en onmiddellijk geperst. Een deel van de verkregen most wordt beschermd tegen oxidatie gedurende het gehele proces, terwijl andere worden gefermenteerd zonder bescherming om enige oxidatie mogelijk te maken voor een grotere aromatische complexiteit, romigheid en volume in de mond. Fermentatie vindt plaats met zeer schone most en een lage temperatuur om de typiciteit en de maximale aroma's van vers fruit te garanderen.
Heerlijke volle en aromatische geur met banaan, mango en een vleugje karamel. Rijpe smaak met ananas, appel, gele pruim, verse nectarines en een vleugje witte grapefruit.Lekker bij dungesneden kalfsmuis met garnaaltjes en dragonmayonaise, gegrilde coquilles met vinaigrette of compote van rode grapefruit, kwartel met champagne-gember zuurkool en romige aardappel puree.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: Viña Carmen
Schrijf de eerste review