Romaric Chavy heeft, zoals hij het zelf formuleert, zijn leven gewijd aan “winegrowing with a free-spirited, intense, and dynamic approach”. Zijn ambitie is om topwijnen te maken die de essentie van hun herkomstgebieden - Meursault, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin, Volnay en Pommard - weerspiegelen. Maar of het nu gaat om AOP Bourgogne wijnen of Premier Crus, Romaric verzorgt al zijn percelen met dezelfde liefde en aandacht. En… met respect voor de natuur! Romaric werkt namelijk zoveel mogelijk biologisch. Hij vormt de zevende generatie in een familie van wijnbouwers. De familie Chouet komt oorspronkelijk uit Meursault, de Chavy’s uit Puligny, maar de liefde bracht beide in 1982 samen. Chavy-Chouet bezit in totaal vijftien hectare en is daarmee een echte boutique winery.
KLIMAAT & TERROIR Semi-continentaal klimaat met warme zomers en koude winter. Het steile perceel Les Champs Gain ligt is relatief hooggelegen en heeft in de bodem naast kalk en klei veel stenen. VINIFICATIE Zoals bij alle wijnen van Chavy-Chouet wordt de oogst handmatig geplukt. De wijn rijpt op eikenhouten vaten. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 13,50% GEUR & SMAAK Elegante, verfijnde wijn. In de geur citrus en een vleugje rijpe witte perzik. De smaak is puur, fris en mineraal met levendige zuren en een hint van specerijen door de rijping op eikenhouten vaten. SERVEERSUGGESTIE Combineert goed met langoustines, gebakken of gegrilde griet, tarbot of tong. Ook lekker met geroosterde kip, parelhoen en diverse rijpe kazen. WEETJE De wijngaard Les Champs Gain grenst aan de Grand Cru wijngaard Bâtard-Montrachet en profiteert dus van deze gunstige ligging.
GEUR & SMAAK Elegante, verfijnde wijn. In de geur citrus en een vleugje rijpe witte perzik. De smaak is puur, fris en mineraal met levendige zuren en een hint van specerijen door de rijping op eikenhouten vaten.
SERVEERSUGGESTIE Combineert goed met langoustines, gebakken of gegrilde griet, tarbot of tong. Ook lekker met geroosterde kip, parelhoen en diverse rijpe kazen.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
De familie Chouet komt oorspronkelijk uit Meursault, de Chavy’s uit Puligny. De liefde bracht beide in 1982 samen. Het wijngaardbezit van Domaine Chavy-Chouet bevindt zich dan ook voor veertig procent binnen deze twee gemeenten. De rest van het veertien hectare tellende landgoed waarover vader Hubert en zoon Romaric de leiding hebben, strekt zich uit over Montrachet en Pommard.
Op het domein wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt. Uit respect voor de natuur is het gebruik van synthetische chemicaliën uit den boze. Deze manier van werken resulteert in een aantal geweldig mooie wijnen waarvan jaarlijks zo’n 80.000 flessen gebotteld worden. Vanaf 2008 werkt Romaric, de zoon van Hubert Chavy in het familiebedrijf en prijkt op de etiketten Domaine Chavy-Chouet in plaats van Domaine Hubert Chavy.
Meer informatie: Domaine Chavy-Chouet
Schrijf de eerste review