Topwijn die zich ook in de fles nog vele jaren zal ontwikkelen. Strenge selectie bij het plukken van de druiven. Traditionele vinificatie gevolgd door het selecteren van de beste cuves. Lagering 12-14 maanden in barriques van Frans eikenhout.
Elk jaar in maart wordt deze wijn samengesteld door een wisselend team van sommeliers onder aanvoering van een VIP. Zij kunnen hierbij gebruik maken van de beste vaten. (In kist van 6 flessen).
Donker paarse kleur met een bouquet van rijp fruit, noten en spicy tonen. De smaak kenmerkt zich door rijp fruit, zoethout en zachte tannines met een zeer lange afdronk. Decanteren is aan te bevelen. Ideale temperatuur 16-18 graden. Uitstekende partner van entrecôte, gegrild vlees, wild en diverse kazen, zoals geitenkaas.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
In het zuidwesten van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën is Producteurs Plaimont uitgegroeid van een klassieke
coöperatie tot één van de meest moderne wijnbedrijven van Frankrijk. Men stond aan de basis van de niet meer weg te
denken witte Gascogne wijnen gemaakt van de Colombard druif, maar ook andere lokale druivenrassen kregen een
kans. Zo werd de herkomstbenaming Saint Mont in het leven geroepen waarin druivenrassen als Tannat en Pinenc
(voor rood) en Gros Manseng, Arrufiac en Petit Courbu (voor wit) furore maken. In 2012 kreeg Saint Mont de AOPstatus.
Producteurs Plaimont biedt een breed assortiment wijnen waarmee de vakspecialist zich kan onderscheiden.
Meer informatie: Plaimont Vignerons
Schrijf de eerste review