KLIMAAT & TERROIR Het klimaat is gematigd maritiem. De bodem bestaat uit vuursteen, klei en kiezel op een ondergrond van kalk. VINIFICATIE Gedeeltelijke maceration carbonique in RVS-tanks. Alcoholische vergisting en malolactische fermentatie op 22°C.
GEUR & SMAAK Lichtgekleurde, soepele wijn met intens fruit van frambozen, zoete kersen, aalbessen en zachte tannines. SERVEERSUGGESTIE Perfecte wijn bij charcuterie of romige witte kazen. Ook lekker bij gebraden kip of eend. WEETJE De Loire is hoofdzakelijk bekend van zijn witte wijnen. Toch zijn rode druiven als cabernet franc, pinot noir en gamay volop aangeplant. De gamay is met name terug te vinden in de nabijheid van de stad Tours.
Gamay
Gamay, ook wel Gamay Noir à Jus Blanc genoemd, is een blauwe druivensoort die voor de productie van wijn wordt gebruikt. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter. Vooral de bekende Beaujolais in de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif vermengt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loirevallei, is er op kleine schaal ook nog wel succes. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen. Voorts komt de druif voor in Zwitserland.
Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. En dit vooral vanwege de hoge opbrengsten. Omdat dit een bedreiging vormde voor de delicate en gevoelige Pinot noir, is zij om de reden van “schadelijk voor de gezondheid” door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.
De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, licht van kleur en dronk alsmede de tonen van kersen en frambozen.
In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur
Domaine Joël Delaunay ligt in het hart van de Loire tussen de kastelen van Chenonceaux en Chambord op de linkeroever van de Cher. Het wijnhuis is al vijf generaties in het bezit van de familie Delaunay en toen Joël het in 1965 overnam, werd het naar hem vernoemd. Na afronding van zijn studie oenologie in Bordeaux, stapte ook zoon Thierry in het bedrijf en hij volgde in 2004 vader Joël op als wijnmaker. Thierry zet de familietraditie door, maar blijft het bedrijf tegelijkertijd ontwikkelen aan de hand van de laatste inzichten en technologieën. Filosofie is om wijnen te maken die een eerbetoon zijn aan het terroir en de tradities van de streek. Sinds 2006 is Domaine Delaunay duurzaam gecertificeerd en wordt er nóg meer rekening gehouden met natuurlijke factoren in en rond de wijngaard.
Schrijf de eerste review