De pinot noir rijpt relatief vroeg, dus om er interessante wijn van te maken moet hij op een vrij koele plaats worden verbouwd zodat hij tijd genoeg heeft om voldoende smaakelementen te ontwikkelen.
In bouquet en smaak een perfecte balans tussen hetlevendige, donkere fruit zoals zwarte kersen en defrisse zuurgraad. De rijping op fust zorgt voor een 'touch' van eiken die complexiteit geeft aan de intense aroma's.
Kan met tal van gerechten uitstekend worden gecombineerd: Rundvlees, vleesschotels met paddestoelen. Wild: in allerlei vormen: haas, hert, ree, wild zwijn, duif, kwartel, eend, fazant.. Zalm, gerookt of van de grill (wijn lichtkoelen). Kaas: de nootachtige Maasdammer.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
In 1974 kocht Jess Jackson 32 ha land in Lakeport,Californië en beplantte die met druiven. Dit was het begin van wat uitgroeide tot het iconische wijnbedrijf Kendall-Jackson dat na Jess' dood in 2011 met evenveel passie wordt geleid door zijn kinderen en overige familie; de Jackson Family. Verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu staat hoog in hun vaandel. Uitbreiding volgde met o.a. de winery Nielson. Deze werd in 1964 gestichtdoor Uriel J. Nielson en geldt als de eerste en dus oudste commerciële wijngaard van Santa Barbara. Op leeftijd, maar niet ouderwets wat ondermeer blijkt uit hun bottelingen die worden afgesloten met moderne schroefdoppen om de wijnen zuiver, fris en levendig te houden. Santa Barbara ligt even ten noorden van Los Angeles waar de druiven langzaam rijpen in een koel klimaat met name bepaald door de frisse wind vanaf de Stille Oceaan. De terroir, van nature goed gedraineerd, kent variaties die door de wijnmaker optimaal benut wordt. Zo neemt hij de druiven van de grindhoudende grond in Sta. Rita Hills voor de mineraliteit, die van Los Alamos voor de rijpe fruit aroma's en die van Santa Maria Valley voor een levendige zuurgraad.
Meer informatie: Jackson Family Wines
Schrijf de eerste review