Het wijngebied Côtes du Lubéron wordt krachtige door 36 gemeenten die aan weerszijden van Montagne du Lubéron liggen. De bergrug tot meer dan 1100 meter hoogte en werd met zijn omgeving geheel totnatuurpark verklaard. De oppervlakte bestrijkt ongeveer een derde van het departement Vaucluse. In 1988 kreeg de wijnstreek de Appellation Controlée Côtes du Lubéron, tegenwoordig simpelweg afgekort tot "Lubéron". Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw en één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmaakers. Hij bracht de reputatie van het familiebdrijf naar de top van de Rhône. In de vakpers wordt hij wel een levende legende genoemd. Wijngoeroe Robert Parker waardeerde in afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten! Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten. De meeste van La Ciboise Blanc (er is ook een heerlijke Rouge) gist in drie weken op lage temperatuur, van 14 tot 18 graden en blijft daarna geruime tijd op zijn lie om het boeket optimaal te laten ontwikkelen. Malolactische gisting blijft achterwege waardoor de frisheid behouden blijft.
La Ciboise blanc heeft een lichte kleur met groene en gele tinten. Aroma's van witte bloesem, citroen en exotisch fruit aanwijzingen in de smaak een goede balans opvalt tussen frisheid en rondheid met een lange afdronk.
Uitstekend aperitief, bij vis- en witvleesgerechten en goed bij wit schimmel geitenkazen zoals Banon.
Grenache Blanc
De Grenache Blanc is een productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
Roussanne
De Roussannedruif is een elegante druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône en de Zuidfranse Midi. De Roussanne druif rijpt laat en dat kan wat problemen opleveren in sommige koudere gebieden. Tegenwoordig ook aangeplant in andere landen zoals Australie en Zuid-Afrika. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.
Vermentino
De Vermentino druif is waarschijnlijk familie van de Malvasia druivensoort en wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. Op Corsica worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen met veel kleur gemaakt. Verder wordt de Vermentino ook in het zuiden van Frankrijk aangeplant.
In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en hij is enigszins kruidig. De druif is minder veeleisend dan de pigato druif. Toch ook ruikt hij naar mediterrane kruiden. In zijn smaak herken je naast zachte citroentonen ook een aangename kruidigheid.
Michel Chapoutier is één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht de reputatie van het huis naar de top van de Rhône. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei..
Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten!
BIJZONDERE ETIKETTEN MET BRAILLE
M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur en koestert het familie motto "Fac et Spera" oftewel "Doe en Hoop". Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.
www.chapoutier.com
Meer informatie: M. Chapoutier
Schrijf de eerste review