Ten noordwesten van Madrid aan de oever van de Duero (die verder stroomafwaarts in Portugal Douro gaat heten) ligt het wijngebied Ribera del Duero. De wijnstokken zijn hier geplant op terrassen die op 850 tot 900 meter boven zeeniveau liggen. Klei, kalksteen, mergel en soms wat zand vormen het terroir en het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan: meestal warm en droog met weinig neerslag. Door deze grote hoogte is de nachttemperatuur zelfs hartje zomer laag, wat de druiven meer aroma's geeft en het mogelijk maakt om geconcentreerde wijnen te maken die tot de beste van Spanje behoren. De grote mogelijkheden van dit gebied zijn ook Michel Chapoutier niet ontgaan. Deze visionair en pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw en één van 's werelds meest gerespecteerde wijnmakers kon dan ook de verleiding niet weerstaan om ook hier wijnen te gaan maken van het hoogste niveau. Het wijngoed Dominio del Soto telt 16 hectaren en de druiven, 100% tempranillo, worden organisch verbouwd en met de hand geoogst. Na een lange maceratie vergist de most op roestvrij stalen tanks waarna de jonge wijn deels rijpt op roestvrij staal en deels op fusten van Frans eiken voor een periode van 3 tot 6 maanden.
Donker Bordeaux-rood van kleur, een expressief bouquet van bramen en zwarte bessen en een zweem van eikenhout, cacao en vanille dat zich voortzet in de karaktervolle, pittige smaak met zachte tannines. Karafferen (1 à 2 uur voor serveren) is aanbevolen. Houdbaar 4 tot 7 jaar na de oogst. Charcuterie: Pata negra (de Spaanse iberico-ham) en andere tapas. Vlees: gebakken, gebraden of gegrild mals rood vlees.
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Michel Chapoutier is één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht de reputatie van het huis naar de top van de Rhône. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei..
Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten!
BIJZONDERE ETIKETTEN MET BRAILLE
M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur en koestert het familie motto "Fac et Spera" oftewel "Doe en Hoop". Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.
www.chapoutier.com
Meer informatie: M. Chapoutier
Schrijf de eerste review