In de rug beschut door een grijze hoge bergwand ligt het oude dorp Beaumes-de-Venise te stoven in de warme zon. Naast rode wijn levert de omgeving ook een zoete, versterkte dessertwijn, Muscat de Beaumes-de-Venise. Deze geniet een voortreffelijke reputatie en heeft de naam van Beaumes-de-Venise tot ver buiten de Franse landsgrenzen gebracht. Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw en één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. Hij bracht de reputatie van het familiebedrijf naar de top van de Rhône. In de vakpers wordt hij wel een levende legende genoemd. Wijngoeroe Robert Parker waardeerde in de afgelopen jaren vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten! Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten. De druiven worden niet in een keer geoogst. Meerdere keren gaat men de wijngaard door om steeds alleen de rijpste druiven te plukken want uitsluitend die komen in aanmerking voor deze bijzondere wijn. Bij lage temperatuur van maximaal 15 graden laat Michel Chapoutier de druiven vergisten waardoor het fruit van de druiven optimaal behouden blijft. Wanneer het gewenste zoetgehalte is bereikt wordt de fermentatie gestopt door alcohol toe te voegen van 87%.
Een kostelijke wijn, met een eclatant aroma van vers, sappig, zoet fruit. Neus en tong ervaren impressies van niet alleen druiven, maar ook van abrikozen en perziken. Krachtig, rijk en elegant. Desserts: vers, sappig fruit (peer, perzik, abrikoos en dergelijke), fruitgebak en andere vruchtendesserts, Christmas pudding en vergelijkbare creaties. Nagerechten met karamel, noten (amandelen), stroop, krenten, rozijnen. Kaas; blauwaderkaas.
Michel Chapoutier is één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht de reputatie van het huis naar de top van de Rhône. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei..
Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten!
BIJZONDERE ETIKETTEN MET BRAILLE
M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur en koestert het familie motto "Fac et Spera" oftewel "Doe en Hoop". Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.
www.chapoutier.com
Meer informatie: M. Chapoutier
Schrijf de eerste review