De Côtes du Rhône komt uit het zuidelijke deel van het Rhône-dal. Een gebied met een weids wijnlandschap van lage heuvels en immense plateaus. Alleen al gezien de mogelijke variaties in druiven kent Côtes du Rhône geen uniforme kwaliteit. Een effect dat nog versterkt wordt door verschillen in bodem, terrein en vinificatie en, last but not least, het vakmanschap van de wijnboer. Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw en één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. Hij bracht de reputatie van het familiebedrijf naar de top van de Rhône. In de vakpers wordt hij wel een levende legende genoemd. Wijngoeroe Robert Parker waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten! Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten. De druiven voor de Belleruche Blanc worden na binnenkomst in de wijnkelder onmiddellijk geperst. Tijdens een débourbage van 24 uur bezinken de vaste deeltjes van de most en meteen daarna vindt de gisting plaats bij een temperatuur van 16 tot 20 graden. Malolactische gisting wordt vermeden om optimale frisheid te behouden.
Licht geel van kleur, in de neus groene appel, meidoorn, witte bloemen, citrus en exotisch fruit. De smaak is fris en evenwichtig met veel vet en lengte. Bij gegratineerde rivierkreeftjes, lichte visgerechten, wit vlees en parelhoen.
Grenache Blanc
De Grenache Blanc is een productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
Bourboulenc
Bourboulenc is een eeuwenoude witte druif die waarschijnlijk van Griekse origine is. Het is één van de vijf druiven die worden gebruikt in de melange voor witte Châteauneuf-du-Pape.
De druif eist een warm klimaat. De dunne en neutrale wijnen zijn licht, fris en hebben een goede zuurgraad. Het alcoholgehalte is niet hoog en het ras geurt naar bloemen.
In Frankrijk komt de druif voor in de zuidelijke Rhône, Provence, de Roussillon en de Languedoc
clairette
De Clairette is een druivensoort met zeer dunne schil voor witte wijn. Vroeger veel gebruikt als basis voor vermouth vanwege zijn natuurlijk hoge alcoholgehalte. De druif is nu nog bekend door de mousserende wijn Clairette de Die. De wijnen kunnen fruitig zijn maar zijn kwetsbaar voor oxidatie. Ook kunnen de wijnen aan de zware kant zijn met weinig zuur.
Michel Chapoutier is één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht de reputatie van het huis naar de top van de Rhône. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei..
Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten!
BIJZONDERE ETIKETTEN MET BRAILLE
M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur en koestert het familie motto "Fac et Spera" oftewel "Doe en Hoop". Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.
www.chapoutier.com
Meer informatie: M. Chapoutier
Schrijf de eerste review