Maison M. Chapoutier werd opgericht in 1808. De huidige Michel Chapoutier heeft het bedrijf een enorme reputatie gegeven. Hij wordt gezien als visionair en is pionier, bijvoorbeeld door zijn consequente biodynamische aanpak van de wijngaarden. Momenteel wordt Michel Chapoutier gezien als één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers en in de vakpers wordt hij een levende legende genoemd. De appellatie Saint-Joseph strekt zich uit tegenover Crozes Hermitage aan de westelijke oever van de Rhône. Twee locaties waren van oudsher zeer bekend: de helling van Saint -Joseph en de helling van Saint-Épine. De wijngaarden van Chapoutier bevinden zich op de eerste helling, gelegen tussen Mauves en Tournon; dit is een uitloper van het Massif Central. De bodem is graniethoudend. De rijpheid van dedruiven wordt geregeld gechecked. De oogst is handmatig en wordt bij optimale rijpheid uitgevoerd. Vinificatie vindt plaats in betonnen cuves en duurt tussen 3 en 4 weken. De rijping geschiedt in cuves; een deel in Frans eiken vaten.
De wijn heeft een intense granaatrode kleur en de geur van viooltjes, zoethout en kruiden. De smaak is soepel met overwegend rood fruit. De afdronk is lang met duidelijk kruidige tonen. Bij lamszadel met tijm, reefilet met wildsaus en bij pittige kazen.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Michel Chapoutier is één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht de reputatie van het huis naar de top van de Rhône. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei..
Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten!
BIJZONDERE ETIKETTEN MET BRAILLE
M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur en koestert het familie motto "Fac et Spera" oftewel "Doe en Hoop". Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.
www.chapoutier.com
Meer informatie: M. Chapoutier
Schrijf de eerste review