Vinificatie vindt plaats in de eigen kelders van Hugel in het hart van Riquewihr. Omdat Hugel een Gouden Regel hanteert, die voorschrijft dat de kwaliteit van de wijn in de druif zit, worden de druiven bij binnenkomst eerst op kwaliteit geselecteerd. Daarna worden de persen met druiven geladen, uitsluitend d.m.v. zwaartekracht. Voor Hugel wijnen wordt alleen het sap van de eerste persing gebruikt. Fermentatie vindt plaats bij 18 graden en is temperatuur gecontroleerd.
Pinot Blanc Classic is een delicate en subtiele wijn, goed gestructureerd. De wijn is rond en zacht en biedt een prachtig evenwicht tussen de frisse fruittonen en de Elzasser kruidigheid en milde zuren. De kleur van de wijn is zachtgeel.
Pinot Blanc
De Pinot blanc druif is een aan de Pinot noir en Pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage).
De Pinot Blanc druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißer Burgunder.
Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort Pinot Blanc (Pinot Bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.
Voorouders die sinds 1639 wijn verbouwen
Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was.
In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde.
Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik.
Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden.
In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.
De witte Elzasser behoort tot de beste witte wijn in de wereld.
Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas-wijnen Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.
Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.
Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijnproducerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte..
Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopenloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.
Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten.Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld.
Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen.
De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.
Meer informatie: Famille Hugel
Schrijf de eerste review