Vinificatie vindt plaats in de eigen kelders van Hugel in het hart van Riquewihr. Omdat Hugel een Gouden Regel hanteert, die voorschrijft dat de kwaliteit van de wijn in de druif zit, worden de druiven bij binnenkomst eerst op kwaliteit geselecteerd. Gewurztraminer "Hugel" is een klassieke wijn.
De geur en smaak bieden een uitbundige hoeveelheid kruidige, fruitige en bloemige geuren, waarin b.v. ananas, mango's, fresia's, jasmijn, kerrie en saffraan om de boventoon strijden. De wijn is exotisch, maar toch verfijnd en elegant. De kleur is goudgeel. De typische kenmerken van de Gewurztraminer "Hugel" komen verrukkelijk tot hun recht als aperitief. De wijn past echter ook uitstekend bij gerookte vis, kruidig bereide vis of wit vlees, al dan niet met rijke sauzen en is een traditionele begeleider van de Aziatische keuken.
Voorouders die sinds 1639 wijn verbouwen
Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was.
In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde.
Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik.
Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden.
In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.
De witte Elzasser behoort tot de beste witte wijn in de wereld.
Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas-wijnen Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.
Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.
Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijnproducerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte..
Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopenloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.
Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten.Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld.
Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen.
De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.
Meer informatie: Famille Hugel
Schrijf de eerste review