Chablis: een niet te imiteren wijn. Een wijn die zijns gelijke in de hele Bourgogne niet vindt - ofwaar ook ter wereld. Niet beheerst door het rijpe,zachte, nootachtige fruit van de zuidelijker districten, maar door een frisse mineraligheid. Het unieke karakter is te danken aan het koele, continentale klimaat en de dikke kalklaag waarop de druiven geplant zijn en die gevormd is door fossielen van miljarden schelpdieren. Op een hogerplan wat klasse en concentratie betreft staat de Chablis Premier Cru. L'Homme Mort (vert. de Dode Man) is de noordelijke lieu-dit van de appellationFourchaume. De naam verwijst naar de ontdekking van een Merovingische begraafplaats in de buurt. Producent is het familiebedrijf Laroche, dat opgericht werd in 1695, en nog steeds vol passie beheerd wordt door de huidige generatie. Hun filosofie in de wijngaard is heel eenvoudig; biologisch en afgezien van het verzorgen van de hier bijna 50 jaar oude wijnstokken en het bewerken van de grond grijpen zij zo min mogelijk in. Na de alcoholische- en malolactische gisting gaat een gedeelte (22%) van de jonge wijn op fust voor een rijping van 19 maanden op zijn lie. Een stijlvolle, klassieke Chablis is geboren. Drink hem niet te koud en karaferen verdient aanbeveling. Bleek van kleur, ingetogen neus die zich in de smaak ontwikkelt me een rijkdom aan fruit. Een frisse stijl en gracieus omkleed met een romige textuur.
Bleek van kleur, ingetogen neus die zich in de smaak ontwikkelt met een rijkdom aan fruit. Een frisse stijl en gracieus omkleed met een romige textuur. Op zijn hoogtepunt tussen 2019 en 2023. L'Homme Mort (vert. de Dode Man) is de noordelijke lieu-dit van de appellation Fourchaume. De naam verwijst naar de ontdekking van een Merovingische begraafplaats in de buurt. Producent is het familiebedrijf Laroche, dat opgericht werd in 1695, en nog steeds vol passie beheerd wordt door de huidige generatie. Een ideale metgezel voor tarbot of een mooi gebakken kalfskotelet en blijft tevens een geliefde wijn voor schaal- en schelpdieren (oesters!), charcuterie en Chantal kaas.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Le Domaine d’Henri is een familiebedrijf (sinds 1695) en opgericht door Louis Laroche. Eind jaren 60 in de vorige eeuw geeft afstammeling Henri Laroche zijn 6 familie hectare aan wijngaarden over aan Michel Laroche die deze tot op heden nog in zijn bezit heeft. Samen met zijn gezin beheren zij vandaag de dag in de Chablis 23 ha in 4 appellaties. Daarnaast ook 5 hectare aan zogenaamde Négoce wijnen. Domaine d’Henri maakt unieke en pure wijnen die met liefde voor natuur en dier zijn geproduceerd. In de wijngaarden wordt dan ook biologisch gewerkt.
Meer informatie: Le Domaine d'Henri
Schrijf de eerste review