Via familie van de huidige eigenaar, Dominique Ricome is Château de Valcombe al sinds 1740 in bezit. In de tweede helft van de 18e eeuw worden de eerste wijngaarden aangelegd. De bouw van het Château wordt gestart rond 1830 en was uiteindelijk gereed in 1863. Op de wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs ontving de wijn van Château de Valcombe zijn eerste oorkonde. In de wijngaard staan diverse varieteiten zoals Grenache, Syrah, Marsanne, Roussanne, maar ook Vermentino en Muscat. Alle percelen van de wijngaard liggen aaneengesloten rondom het Château. De wijngaarden van Château de Valcombe strekken zich uit over 73ha. De bodem bestaat uit dikke lagen kiezelstenen die hier ooit door de Rhône en Durance terecht zijn gekomen. De druivenstok met diep gaan om zijn voeding te vinden, tot wel 10 meter diepte. De wijngaard van Valcombe profiteert door zijn ligging optimaal van de zonne-uren maar ook van de dagelijkse zeewind, die ervoor zorgt dat de druiven in de zomer koelte krijgen. Deze wijn wordt gemaakt van Marsanne, Vermentino, Roussanne, Muscat en een kleine hoeveelheid Petit Manseng en Colombard. In de wijngaard gebruikt Château de Valcombe hier feromonen die ervoor zorgen dat vlinders niet tot elkaar aangetrokken worden, zodat er geen rupsjes ontstaan. Zo kan er "sustainable" gewerkt worden. Proefnotities: In de geur citroen, bloesem en exotisch fruit. De smaak is fris, aromatisch, complex en vol.
Deze witte wijn is een blend van Marsanne, Vermentino, Roussanne, Petit Manseng, Colombard en Muscat. De wijngaard met een dikke laag kiezelstenen ligt op hellingen op het zuiden. Direct na de oogst worden de druiven geperst, waarna een maceratie van 30 uur wordt toegepast. Hierna volgt de vinificatie bij 12 à 14°C. De wijn rijpt daarna 5 maanden in cuve. In de geur zijn citrus, bloesem en exotisch fruit. De smaak is fris, aromatisch en vol. Past goed bij visgerechten en wit vlees.
Marsanne
De Marsanne druif is een krachtige druivensoort voor witte wijn die een bijna bruine wijn geeft. De wijn heeft veel alcohol en extract. De wijnen kunnen het best snel gedronken worden want ze verouderen meestal snel.
Colombard
De Colombard is een witte druivensoort die veel voorkomt in het zuidwesten van Frankrijk. Ook in Californië en in Zuid-Afrika vindt men ze.
Het is oorspronkelijk een van de oudste cépages uit de Charente, een middelgrote druif, cilindrisch van vorm, compact en klein, goudwit van kleur met een jusrijke pulp. De stok loopt vroeg uit en is daardoor onderhevig aan de lentevorst. Het is een zeer productieve druif.
Levert fruitige, aangename wijn. Hij wordt onder andere gebruikt in de Côtes de Gascogne voor wijn en Armagnac.
Colombard is een van de druifsoorten die toegestaan is in Cognac.
Muscat
De Muscat druif is het meest aromatische druivenras van alle druivensoorten, de muscat druif kan aroma's geven van witte bloemen en citrusfruit. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Als kwalitatief beste geldt de Muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de Muscat d'Alexandrie. Synoniemen voor de muscat druif in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk Moscatel, Moscato en Muskateller.
Muscat is zowel tot zoete als tot strak droge wijn te vinifieren. Bij zoete wijnen gebeurt dat in de vorm van een versterkte wijn. De gisting wordt dan onderbroken door toevoeging van wijnalcohol en de onvergiste suikers geven de wijn vervolgens zijn zoete smaak. Voorbeelden daarvan zijn de Muscats uit de Languedoc (Rivesaltes, Beaumes de Venise), die van het Griekse eiland Samos, Moscatel uit Spanje, de Hanepoot uit Zuid-Afrika en de intense Australische dessertwijnen
Van een andere orde zijn de passito wijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid Italiaanse eilandje Pantelleria. Een weer heel ander type, eveneens van Italiaanse afkomst, is de laagalcoholische, mousserende Moscato d'Asti uit Piemonte.
In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden.
Roussanne
De Roussannedruif is een elegante druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône en de Zuidfranse Midi. De Roussanne druif rijpt laat en dat kan wat problemen opleveren in sommige koudere gebieden. Tegenwoordig ook aangeplant in andere landen zoals Australie en Zuid-Afrika. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.
Vermentino
De Vermentino druif is waarschijnlijk familie van de Malvasia druivensoort en wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. Op Corsica worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen met veel kleur gemaakt. Verder wordt de Vermentino ook in het zuiden van Frankrijk aangeplant.
In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en hij is enigszins kruidig. De druif is minder veeleisend dan de pigato druif. Toch ook ruikt hij naar mediterrane kruiden. In zijn smaak herken je naast zachte citroentonen ook een aangename kruidigheid.
De bouw van het kasteel Château de Valcombe begon in de jaren 1820. In 1945 werd het kasteel nagelaten aan Charles Ricome. Hij was vastbesloten om de kwaliteit van de Valcombe wijnen naar een hoger niveau te brengen. Hij besloot om de wijngaarden volledig te herplanten, onder andere met de druivensoort syrah.
Charles Ricome was de eerste wijnmaker in de regio die een wijn produceerde op basis van syrah. Het Château wordt tegenwoordig beheert door Dominique Ricome. Hij produceert uitsluitend wijnen met de Appelation Costière-de-Nîmes. De druiven goeien op arme bodems bedekt met een dikke laag Rhône-stenen. Een zeer dunne laag kalksteen brengt een verrassende frisheid en een minerale toets aan de wijnen. Dit is een absoluut uniek geval binnen die Costière-de-Nîmes wijnstreek.
Meer informatie: Chateau de Valcombe
Schrijf de eerste review