Klassieke Saint-Estèphe met zowel rijp rood fruit als stevige, vlezige tannines die volledig zijn opgenomen. Solide en elegant, stijlvol en toegankelijk. Deze dinerwijn bestaat uit 60% cabernet sauvignon, 34% merlot, 5% cabernet franc en 1% petit verdot. De druiven groeien aan wijnstokken met een gemidelde leeftijd van 35 jaar. Lagering vindt plaats op barriques waarvan 50% uit nieuw eikenhout bestaat. De wijn ligt 12 tot 15 maanden op vat. Beau-Site is een van de châteaux van Borie-Manoux, het handelshuis dat nog altijd als een van de weinige particulier eigendom is. De familie Castja bezit naast Beau-Site, een Cru Bourgeois Supérieur, ook andere huizen waaronder de Grand Cru's Batailley uit Pauillac en Trotte-Vieille uit St. Emilion.
Klassieke St. Estèphe met stevige, vlezige tannines die volledig zijn opgenomen door het rijke, rijpe, donkergekleurde sap met aroma's van rode en zwarte bes. Ruim een jaar rijping op vaten van gedeeltelijk nieuw Frans eikenhout geeft de wijn een subtiele, goed gedoseerde kruidigheid en maakt hem compleet. Solide en elegant. Stijlvol en toegankelijk. Dinerwijn voor bij verfijnde gerechten Gevogelte: eendenborst Rood vlees: biefstuk, ossenhaas Wild: reebiefstuk, hert Kaas: rijpe, harde soorten
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Muscat Blanc à Petits Grains
In 1870 vestigde Pierre Borie zich als négociant in Bordeaux. Het bedrijf is nog steeds voor 100% in handen van de familie waarvan inmiddels de 5e generatie aan het roer staat. Tevens zijn zij eigenaar van een tiental gereputeerde châteaux zoals:
Château Batailley, Grand Cru Classé, Pauillac
Château Haut-Bages Monpelou, Cru Bourgeois Supérieur, Pauillac
Château Beau-Site, Cru Bourgeois Supérieur, Saint-Estèphe
Château de Domaine de L'Église, Pomerol
Château Trotte Vieille, Premier Grand Cru Classé, Saint-Emilion
In Nederland worden deze wijnen exclusief door Oud Reuchlin & Boelen gedistribueerd. Borie-Manoux is tevens producent van de bekende merkwijn Beau-Rivage.
Meer informatie: Borie-Manoux
Schrijf de eerste review