Beau-Rivage is een van de bordeaux-wijnen van Borie-Manoux. Dit familiebedrijf werkt sinds 1870 in de Bordeaux en is eigendom van de familie Castéja. Philippe Castéja is de huidige président van Borie-Manoux, dat tot de weinige, onafhankelijke familie-geleide huizen behoort. Borie-Manoux is négociant (handelaar), maar ook wijnbouwer en wijnmaker. De familie bezit een dozijn châteaux waaronder Grand Cru Batailley in Pauillac, enkele Crus Bourgeois-domeinen en châteaux in Pomerol en St-Emilion. De Beau-Rivage is een van hun zogenaamde basis-bordeaux gemaakt van de klasssieke blend met cabernet sauvignon en merlot. Hij is sappig en fruitig (cassis, cerise), middelzwaar, toegankelijk en doordrinkbaar. Dit is zo'n rode Bordeaux die het altijd en bij van alles goed doet.
Een rode Bordeaux zoals de Bordelais, de bewoners van Bordeaux, hem elke dag drinken. Fris met voldoende bessen- en kersenfruit en een vleugje kruidigheid, sappig, middelzwaar, toegankelijk en heel doordrinkbaar. Een wijn die je als glas op zich drinkt en die bij heel veel gerechten past. Van een voorgerecht, via het hoofdgerecht tot en met de kaas toe. Multi-inzetbaar. Van paté vooraf, vleesgerechten, pasta met tomatensaus, kaas. Zelfs bij stevige v isgerechten.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
In 1870 vestigde Pierre Borie zich als négociant in Bordeaux. Het bedrijf is nog steeds voor 100% in handen van de familie waarvan inmiddels de 5e generatie aan het roer staat. Tevens zijn zij eigenaar van een tiental gereputeerde châteaux zoals:
Château Batailley, Grand Cru Classé, Pauillac
Château Haut-Bages Monpelou, Cru Bourgeois Supérieur, Pauillac
Château Beau-Site, Cru Bourgeois Supérieur, Saint-Estèphe
Château de Domaine de L'Église, Pomerol
Château Trotte Vieille, Premier Grand Cru Classé, Saint-Emilion
In Nederland worden deze wijnen exclusief door Oud Reuchlin & Boelen gedistribueerd. Borie-Manoux is tevens producent van de bekende merkwijn Beau-Rivage.
Meer informatie: Borie-Manoux
Schrijf de eerste review