Alvaro Palacios werd geboren op Palacios Remondo, het familiebedrijf in Rioja Baja. Alvaro volgde oenologie en viticulture in Bordeaux. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en grootsheid van de wijn. Terug in Spanje werkt hij een tijdje als verkoper van Frans eiken vaten. In 1989 voegt hij zich bij pioniers die Priorat in glorie willen herstellen. Hij verwerft wijngaarden en start met het maken van Priorat wijnen. Zijn ster stijgt snel en zijn wijnen worden bejubeld. Een volgend project start hij met zijn neef Ricardo Perez in Bierzo. Oude Mencia stokken, steile hellingen en leistenen ondergrond brengen daar een fenomenaal succes dat het aanzien van Alvaro versterkt. Na de dood van zijn vader wordt Alvaro gevraagd ook Palacios Remondo te leiden. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte. De ondergrond bestaat uit klei en steenachtig kalk met kiezelstenen aan de oppervlakte. In uitzonderlijke jaren wordt deze Selecion Especial gemaakt. De wijn is gemaakt van biologisch geteelde Garnacha, Tempranillo, Mazuelo en Graciano. De wijn wordt op traditionele wijze geproduceerd en gerijpt. 16 tot 18 maanden in nieuw Frans eiken (80%), de rest in Amerikaans eiken. De Reserva Seleccion Especial is robijnrood met dikke tranen. Het bouquet heeft tonen van rode en zwarte bessen, kersen, pruimen, tabak en vanille. De smaak is zacht en rijk, fruit en hout zijn mooi verweven en de afdronk blijft lang na. Een zeer elegante wijn. Volgens Alvaro: "De wijn is als een danser, niet als een bodybuilder".
In de beste jaren maakt Alvaro Palacios uit La Montesa wijngaard de Reserva Seleccion Especial. Deze wijn van biologisch geteelde Garnacha, Tempranillo, Mazuelo en Graciano wordt op traditionele wijze gemaakt. De rijping op eiken vaten duurt 16 tot 18 maanden. De Reserva Seleccion Especial is robijnrood met dikke tranen. Het bouquet heeft tonen van rode en zwarte bessen, kersen, pruimen, tabak en vanille. De smaak is zacht en rijk, fruit en hout zijn mooi verweven en de afdronk blijft lang na. Een zeer elegante wijn. Prachtig bij ree, wild zwijn maar ook geroosterd rood vlees en harde kazen.
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review