Alvaro Palacios is zevende in een gezin met 9 kinderen. Zijn vader leidde Palacios Remondo, het Rioja familiebedrijf in Alfaro. Van Alvaro werd verwacht dat hij naar Bordeaux ging om wijnbouw te studeren. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. Na zijn studie koos hij niet naar het familiedomein terug te keren maar zijn eigen weg te gaan. Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Priorat is een klein bergachtig gebied waar de Karthuizer monnikken de wijnbouw meer dan zes eeuwen lang hebben bedreven. De steile wijngaarden kunnen net als vroeger alleen met muilezels worden bewerkt, zeer arbeidsintensief. Alvaro bouwt een wijngoed op met wijngaarden als Gratallops, Finca Dofi en de absolute top: L'Ermita - een cultwijn. De bodem in Priorat bestaat hoofdzakelijk uit leisteen. Les Terrasses wordt gemaakt van 50/50Garnache en Samso uit eigen wijngaarden die biologisch bewerkt worden en van aangekochte druiven van percelen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. De oogst is handmatig en de opbrengsten zijn zeer laag: 10-15 hl/ha. De vinificatie vindt plaats i RVS, cuves van cement en in grote houten vaten. De rijping duurt 12 maanden in Frans eiken vaten, waarvan 20% nieuw. De wijn heeft aroma's van frambozen, kersen en pruimen maar ook van koffie, kruiden en natte aarde. De smaak is vol, rond met duidelijke tannines en de wijn heeft een lange afdronk.
Alvaro Palacios is na zijn studie in Bordeaux sinds 1989 aan de slag in Priorat. Hij bouwde er zijn eigen wijndomein op. Zijn iconische Priorats verschaften hem cultstatus: hij wordt sindsdien beschouwd als Spaanse ster wijnbouwer. De iconische wijnen zijn op allocatie. Maar met Les Terrasses van 60 jaar oude stokken biedt Alvaro een koopbare Prioratwijn. De wijn heeft aroma's van frambozen, kersen en pruimen maar ook van koffie, kruiden en natte aarde. De smaak is vol, rond met duidelijke tannines en een lange afdronk. Bij wildgerechten en pikante kazen.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review