Alvaro Palacios werd geboren op Palacios Remondo, het familiebedrijf in Rioja Baja. Alvaro volgde oenologie en viticulture in Bordeaux. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en grootsheid van de wijn. Terug in Spanje werkt hij een tijdje als verkoper van Frans eiken vaten. In 1989 voegt hij zich bij pioniers die Priorat in glorie willen herstellen. Hij verwerft wijngaarden en start met het maken van Priorat wijnen. Zijn ster stijgt snel en zijn wijnen worden bejubeld. Een volgend project start hij met zijn neef Ricardo Perez in Bierzo. Oude Mencia stokken, steile hellingen en leistenen ondergrond brengen daar een fenomenaal succes dat het aanzien van Alvaro versterkt. Na de dood van zijn vader wordt Alvaro gevraagd ook Palacios Remondo te leiden. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte. Op het domein wordt naast de rode Rioja's ook een gastronomische witte Rioja gemaakt. Deze heeft Placet en komt uitgaard Valtomelleso, gelegen in het midden van La Montesa. Hij wordt van de Viura druif gemaakt en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 20 jaar. De bodem bestaat uit kalksteen en klei. De opbrengst van de stokken wordt laag gehouden. De oogst is handmatig en de selectie streng. Gedeeltelijke ontsteling, inweking gedurende 8 uur en vervolgens vinificatie in ovale eiken foeders. De jonge wijn ontwikkeld zich nog 9 maanden op de droesem. De wijn is licht strogeel en heeft aroma's van peer, perzik, jasmijn en vanille. De smaak is rijk met tonen van mineralen en noten. De afdronk is lang.
Met de witte Rioja Placet uit de Valtomelleso wijngaard kiest Palacios Remondo een eigen stijl. Een wijn met karakter, concentraat en complexiteit. Dit bereiken zij door overdadige hout invloed en rijping te vermijden. Het resultaat is deze levendige, gastronomische wijn van 100% Viura met lage opbrengsten per stok. De wijn is licht strogeel en heeft aroma's van peer, perzik, jasmijn en vanille. De smaak is rijk maar heeft ook frisheid en een spoor van mineralen en iets nootachtigs. De afdronk is lang. Bij schaaldieren, visgerechten met groene curry en Bouillabaise.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review