Alvaro Palacios is zevende in een gezin met 9 kinderen. Zijn vader leidde Palacios Remondo, het Rioja familiebedrijf in Alfaro. Van Alvaro werd verwacht dat hij naar Bordeaux ging om wijnbouw te studeren. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. Na zijn studie koos hij niet naar het familiedomein terug te keren maar zijn eigen weg te gaan. Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Priorat is een klein bergachtig gebied waar de Karthuizer monnikken de wijnbouw meer dan zes eeuwen lang hebben bedreven. De steile wijngaarden kunnen net als vroeger alleen met muilezels worden bewerkt, zeer arbeidsintensief. Alvaro bouwt een wijngoed op met wijngaarden als Gratallops, Finca Dofi en de absolute top: L'Ermita - een cultwijn. De belangrijkste druif in Priorat is de Garnacha met daarnaast de Samso. De bodem bestaat hoofdzakelijk it leisteen. Camins (paden) del Priorat staat voor hoe de diverse kleine wijngaardplots zijn verbonden. Deze plots zijn beplant met Garnache, Samso, Syrah en Cabernet Sauvignon: hieruit wordt de Camins del Priorat gemaakt. Na de handmatige oogst die niet meer oplevert dan 20 hl/ha. vindt de vinificatie plaats en daarna de rijping in Frans eiken vaten. De wijn is intens robijnrood en heeft aroma's zoals cassis en braam maar ook kruiden en zoethout. De smaak is vol met een zachte aanzet en een warme, kruidige afdronk.
Met Camins del Priorat heeft Alvaro Palacios voor ogen uit kleine wijngaardplots - allen gelegen in de 5 beste gemeenten van de appellatie - een wijn te maken die door zijn zeer diverse onderliggende terroirs complexiteit heeft en duidelijk zijn afkomst toont. De opbrengst van de percelen is laag: slechts 20 hl/ha. Na vinificatie volgt rijping in Frans eigen vaten. De wijn is intens robijnrood en heeft zachte aroma's van cassis en braam maar ook kruiden en zoethout. De smaak is vol met een zachte aanzet en een warme, kruidige afdronk. Bij iberico ham en geroosterd rood vlees.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review