Craggy Range is genoemd naar de bergketen die bescherming biedt aan de wijngaarden. In 1997 startte de familie Peabody uit Australië hier hun business. Ze waren weliswaar nieuw in het vak, maar met wijn waren ze goed bekend. Ze wilden Pinot Noir, Sauvignon Blanc maken en ook Syrah en rode "Bordeauxblend" maken. De wijnen die ze zelf graag drinken. Voor hun project kwamen ze in contact met Steve Smith, de wijnbouwer die ooit de eerste Nieuw Zeelandse Master of Wine was geworden. De Peabodies gingen een samenwerking met Smith aan en naast zijn functie van Managing Director is hij nu ook mede eigenaar. Het uitgangspunt van de filosofie is het oogmerk om uitsluitend Single Vineyard wijnen te produceren. Bij de keuze van de wijngaarden zijn de terroir aspecten leidend. Er wordt gezocht naar de beste bodem en druivenvariëteit match. Aroha betekent Love in de taal van de Maori. Deze bijzondere Pinot Noir uit de Prestige Collection komt van twee speciale percelen met een rotsachtige bodem in de Te Muna wijngaard. Als de druiven de juiste rijpheid bezitten worden ze volledig handmatig geoogst. 60% van de trossen wordt ontsteeld en de vinificatie vindt plaats gedeeltelijk in open eiken houten Cuves, de rest in RVS vaten. De rijping geschiedt voor 10 maanden in Franse eiken barriques, waarvan 35% nieuw. De wijn, gebotteld in een zware fles, heeft een robijrode kleur en de geur doet denken aan frambozen, kersen, kaneel en natte aarde. De smaak is rijk en geconcentreerd met fijne tannines en een talmende afdronk.
De Aroha Pinot Noir wordt alleen gemaakt in buitengewoon goede jaren. Hij is afkomstig uit de Te Muna wijngaard van twee speciale percelen met een rotsachtige bodem. De Pinot Noir stokken zoeken hun weg in deze moeilijke ondergrond. Als de druiven de juiste rijpheid bezitten worden ze volledig handmatig geoogst. De wijn, gebotteld in een zware fles, heeft een robijnrode kleur en de geur doet denken aan frambozen, kersen, kaneel en aardse tonen. De smaak is rijk en geconcentreerd met fijne tannines en een talmende afdronk. Met wilde eend, ree en rood vlees.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Toen de Australische zakenman Terry Peabody Nieuw-Zeeland bezocht in 1997, maakte hij kennis met agrariër en Master of Wine Steve Smith. De belofte die hij gemaakt had aan zijn vrouw en dochter om een levenslang erfgoed in wijn te starten, nam vanaf die ontmoeting een nieuwe wending…
In Nieuw-Zeeland ontdekte Terry nieuwe mogelijkheden en potentie die hij nog nergens anders gezien had. Zijn ambitie was niet alleen om te wedijveren met de mooiste wijnstijlen in de wereld, zijn ambitie was gewaagder. Hij wilde nieuwe wereld klassiekers maken, wijnen die opgenomen zouden worden in ’s werelds beste restaurants en verkocht door ’s werelds beste ondernemers.
EEN DUIDELIJKE FILOSOFIE
Beide mannen hebben vanaf het begin van hun avontuur belangrijke beslissingen genomen. Zo joegen zij hun Single Vineyard filosofie na en selecteerden zijn enkel de beste percelen om daar vervolgens enkel druivensoorten te planten die perfect passen bij het betreffende terroir. Craggy Range was het eerste wijnhuis op het zuidelijk halfrond dat een dergelijke aanpak hanteerde voor meerdere regio’s in Nieuw Zeeland.
PRIJSWINNEND EN VERFIJND
De winery is één van de meest geavanceerde wineries ooit gebouwd in Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn hoge standaard en uiterst precieze vakmanschap. De wijnen zijn gedurende de jaren verfijnder geworden en hebben een zekere diepgang en rijpheid gekregen. Deze prijswinnende wijnen sieren nu tal van tafels in de beste restaurants en blijven intrigeren door het volhardende karakter van hun makers en de kwaliteiten van het land.
Meer informatie: Craggy Range
Schrijf de eerste review