Craggy Range is genoemd naar de bergketen die bescherming biedt aan de wijngaarden. In 1997 startte de familie Peabody uit Australië hier hun business. Ze waren weliswaar nieuw in het vak, maar met wijn waren ze goed bekend. Ze wilden Pinot Noir, Sauvignon Blanc maken en ook Syrah en rode "Bordeauxblend" maken. De wijnen die ze zelf graag drinken. Voor hun project kwamen ze in cotnact met Steve Smith, de wijnbouwer die ooit de eerste Nieuw Zeelandse Master of Wine was geworden. De Peabodies gingen een samenwerking met Smith aan en naast zijn functie van Managing Director is hij nu ook mede eigenaar. Het uitgangspunt van de filosofie is het oogmerk om uitsluitend Single Vineyard wijnen te produceren. Bij de keuze van de wijngaarden zijn de terroir aspecten leidend. Er wordt gezocht naar de beste bodem en druivenvariëteit match. Alle know-how die over wijnbouw in de topgebieden achterhaald kan worden, wordt op Craggy Range beoordeeld en zo mogelijk ingezet. Deze Chardonnay groeit in de Kidnappers wijngaard die dicht bij de kust ligt. Het voor -en najaar is hier warm en zonnige, maar de zomer wordt hier getemperd door een koele zeebries. De oogst wordt voor 60% handmatig gedaan. Een deel van de vinificatie vond plaats in RVS vaten, h het overage barriques, waarvan 10% nieuw. De rijping die volgde, duurde 9 maanden. De wijn heeft een bleek gouden kleur, honing, frisse citrus en een licht mineralige smaak met een toets van meloen.
De Chardonnay in de Kidnappers wijngaard groeit opeen klei en lemen bodem. Deze ondergrond in combinatie met de nauwkeurige kloon selectie veroorzaakt de ontwikkeling van hele pure, koele Chardonnay smaken in de druiven. De oogst wordt voor 60% handmatig gedaan en de opbrengst was 53 hl/ha. Een deel van de vinificatie vond plaats in RVS vaten, het overige in barriques, waarvan 10% nieuw. Gevolgd door een rijping van negen maanden. De wijn heeft een bleek gouden kleur, honing, frisse citrus en een licht mineralige smaak met een toets van meloen. Met visgerechten, salades met vis.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Toen de Australische zakenman Terry Peabody Nieuw-Zeeland bezocht in 1997, maakte hij kennis met agrariër en Master of Wine Steve Smith. De belofte die hij gemaakt had aan zijn vrouw en dochter om een levenslang erfgoed in wijn te starten, nam vanaf die ontmoeting een nieuwe wending…
In Nieuw-Zeeland ontdekte Terry nieuwe mogelijkheden en potentie die hij nog nergens anders gezien had. Zijn ambitie was niet alleen om te wedijveren met de mooiste wijnstijlen in de wereld, zijn ambitie was gewaagder. Hij wilde nieuwe wereld klassiekers maken, wijnen die opgenomen zouden worden in ’s werelds beste restaurants en verkocht door ’s werelds beste ondernemers.
EEN DUIDELIJKE FILOSOFIE
Beide mannen hebben vanaf het begin van hun avontuur belangrijke beslissingen genomen. Zo joegen zij hun Single Vineyard filosofie na en selecteerden zijn enkel de beste percelen om daar vervolgens enkel druivensoorten te planten die perfect passen bij het betreffende terroir. Craggy Range was het eerste wijnhuis op het zuidelijk halfrond dat een dergelijke aanpak hanteerde voor meerdere regio’s in Nieuw Zeeland.
PRIJSWINNEND EN VERFIJND
De winery is één van de meest geavanceerde wineries ooit gebouwd in Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn hoge standaard en uiterst precieze vakmanschap. De wijnen zijn gedurende de jaren verfijnder geworden en hebben een zekere diepgang en rijpheid gekregen. Deze prijswinnende wijnen sieren nu tal van tafels in de beste restaurants en blijven intrigeren door het volhardende karakter van hun makers en de kwaliteiten van het land.
Meer informatie: Craggy Range
Schrijf de eerste review