Fattoria dei Barbi is sedert het eind van de XVIII eeuw in eigendom van de familie Cinelli Colombini. Deze voorname familie was al sinds 1352 eigenaar van een landgoed in Montalcino. Fattoria dei Barbi beslaat 450 ha waarvan rond 100 ha voor de wijnbouw is bestemd. Daarnaast wordt er olijfolie geproduceerd en pecorino van de eigen schaapskudde. Op het domein is ook een osteria en er worden 2 huizen als agriturismo (aanrader) aangeboden. Aanvankelijk werd de wijn in vaten verkocht, maar vanaf 1892 startte Barbi met de productie van Brunello in flessen. Vanaf die tijd werd de Brunello van Barbi vele malen bekroond. De druif die ervoor wordt gebruikt is de brunello die ook wel sangiovese grosso wordt genoemd. De bodemstructuur is rotsachtig met klei en zand. Brunello's ontlenen hun karakter mede aan de lange lagering op eikenhouten vaten. Barbi laat de jonge Brunello de eerste maanden in kleine en middelgrote vaten lageren (van 5 - 20hl), daarna volgt de rijping in grote foeders van Sloveens eiken t/m het 2e jaar. De botteling is de volgende stap en dan blijven de flessen in koele kelders rijpen tot ze na in totaal 5 jaren op de markt mogen komen. Brunello's kunnen zich ook op fles lang ontwikkelen. Brunello's horen tot de Top van de Italiaanse rode wijnen en Fattoria doet er alles aan om het hoge niveau te behouden. De wijn heeft een intens rode kleur en een bouquet frambozen en kruidigheid. De smaak is krachtig en vol met een zekere mineraliteit en zachte tannines en een lang nablijvende afdronk.
Vanaf 1892 heeft Fattoria dei Barbi in hun kelders een indrukwekkende verzameling van duizenden flessen Brunello van de verschillende jaargangen. Zij borduren voort op de ervaring van 120 jaar wijnmakers geschiedenis. Hun Brunello van nu heeft een intens rode kleur en een bouquet van frambozen en kruiden. De smaak is krachtig en vol met een zekere mineraliteit en zachte tannines en een lang nablijvende afdronk.
Voortreffelijk bij geroosterd en gegrild rood vlees, bij aardse gerechten met truffel en bij ree en ander groot wild. Ook heel goed met oude pecorino en parmezaan.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
De familie Colombini, sinds 1970 eigenaar van Fattoria dei Barbi, vestigde zich al in 1352 in Montalcino. Op het fraaie landgoed van zo'n 100 hectaren produceren ze jaarlijks 700.000 flessen.
De wijngaarden liggen op het zuidoosten, ideaal voor de rijping van de sangiovese voor de grote Brunello. De arme, kalkrijke bodem garandeert lage opbrengsten die de wijnen veel diepgang geven. Stefano Cinelli Colombini, de nieuwe generatie, combineert de familietradities tot in perfectie met een moderne stijl van wijnmaken.
Meer informatie: Fattoria dei Barbi
Schrijf de eerste review