Fattoria dei Barbi is sedert het eind van de XVIII eeuw in eigendom van de familie Cinelli Colombini. Deze voorname familie was al sinds 1352 eigenaar van een landgoed in Montalcino. Fattoria dei Barbi beslaat 450 ha waarvan rond 100 ha voor de wijnbouw is bestemd. Daarnaast wordt er olijfolie geproduceerd en pecorino van de eigen schaapskudde. Op het domein is ook een osteria en er worden 2 huizen als agriturismo aangeboden. Aanvankelijk werd de wijn in vaten verkocht, maar vanaf 1892 startte Barbi met Brunello in flessen. Deze wijn verdiende al snel met anderen van uit Montalcino een grote reputatie vanwege zijn kracht, klasse en levensduur. Gezien het grote kapitaalsbeslag dat de productie van Brunello met zich meebrengt (5 jaar rijping) ontstond in de 80'er jaren de behoefte om aan een wijn die zij eerder konden verkopen. Uiteindelijk in 1984 werd in Montalcino de nieuwe DOC vastgesteld voor de Rosso di Montalcino: dit is een wijn van jonge stokken die dezelfde karakteristieken heeft als de Brunello, maar aromatischer, eleganter en minder krachtig is. Hij wordt wel het kleine broertje van de Brunello genoemd. Doordat voor Rosso van jongere aanplant gebruikt wordt gemaakt, is de rijping anders en korter. Gedurende 6 maanden wordt de jonge wijn in kleine en eiken vaten en in roestvrijstalen vaten gerijpt. De Rosso van Barbi is een robijnrode wijn met impressies van rood fruit en kruiden. Zijn smaak is elegant met een mooie structuur en lengte.
De Rosso di Montalcino wordt het kleine broertje van de Brunello genoemd. Hij wordt gemaakt van dezelfde druif brunello of wel sangiovese grosso. Door de druiven van jonge aanplant te gebruiken, verkrijgt men een lichtere elegante wijn die aromatischer en minder krachtig is. De Rosso van Barbi is een robijnrode wijn met impressies van rood fruit en kruiden. Zijn smaak is elegant met een mooie structuur en lengte. Begeleider van gegrild rood en wit vlees en kaas.
Sangiovese Grosso
Sangiovese Grosso is een uitgebreide naam van de Sangiovese druif. De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
De familie Colombini, sinds 1970 eigenaar van Fattoria dei Barbi, vestigde zich al in 1352 in Montalcino. Op het fraaie landgoed van zo'n 100 hectaren produceren ze jaarlijks 700.000 flessen.
De wijngaarden liggen op het zuidoosten, ideaal voor de rijping van de sangiovese voor de grote Brunello. De arme, kalkrijke bodem garandeert lage opbrengsten die de wijnen veel diepgang geven. Stefano Cinelli Colombini, de nieuwe generatie, combineert de familietradities tot in perfectie met een moderne stijl van wijnmaken.
Meer informatie: Fattoria dei Barbi
Schrijf de eerste review