Pijnbomen, olijven, oleanders en kurkeiken markeren het wijngoed Rocca di Montemassi van de familie Zonin. Van het grote domein is zo'n 160 hectare met druivenstokken beplant. Het ligt in de streek Maremma in het zuidwesten van Toscane aan de Tyrreense Zee die wel 'het onbekende Toscane' wordt genoemd. De grond is veelal van vulkanische samenstelling en vormt een uitstekende terroir voor verschillende druivenrassen waaronder de sangiovese. De wijn heeft recht op de DOC Maremma Toscana. Wijnmaker en oenoloog werken nauw samen om het karakter van het gebied optimaal tot uiting te brengen in de wijnen, en met succes. Kenmerk is een elegante aardsheid. De druiven komen uit het Roccastrada district. Het gaat hier om een volbloed sangiovese, de druif die ter plaatse morellino wordt genoemd. Fenologisch geheel uitgerijpte druiven worden vergist op roestvrij staal en na de malolactische gisting wordt de jonge wijn gelagerd op foeders van Frans eiken. Proefnotities: In zijn jeugd dieprood met paarse schaduwen en herinnert aan kersen, donkere bessen en viooltjes. Harmonieus in de mond, met een kenmerkende frisheid en goede lengte.
In zijn jeugd dieprood met paarse schaduwen en herinnert aan kersen, donkere bessen en viooltjes. Harmonieus in de mond, met een kenmerkende frisheid en goede lengte. Het wijngoed Rocca di Montemassi ligt in de Maremma, een streek in het zuidwesten van Toscane aan de Tyrreense Zee die wel 'het onbekende Toscane' wordt genoemd. De grond is veelal van vulkanische samenstelling en vormt een uitstekend terroir voor verschillende druivenrassen waaronder de sangiovese.
Carpaccio (van rundvlees), Parmaham, salami en andere worstsoorten, spaghetti bolognese, ravioli, canneloni, lasagne en pizza. Past ook bij rund-, varkens- of kalfsvlees (ook van de grill of barbecue) en Pecorini.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Pijnbomen, olijven, oleanders en kurkeiken markeren de 430 hectare die GIanni Zonin in 1999 aankocht in de heuvels tussen de Colline Metallifere en de Tyrreense Zee, het gebied dat recht heeft op de DOC Monteregio di Massa Marittima. In deze streken maakten de Etrusken al in de 6de eeuw voor Christus hun wijn - dit is dan ook de Maremma, 'het onbekende Toscane', de zoet deinende heuvels in het zuidwesten van de regio waar dat mysterieuze volk heer en meester was. In de in lokale stijl opgetrokken gebouwen en kelders rijpen nu wijnen van zowel de kenmerkende druiven sangiovese en vermentino als van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, syrah en viognier. De grond is veelal van vulkanische samenstelling; dat zie je in de bonte kleur van de rotsen en de rode ijzertint van het water dat uit de heuvels stroomt.
Van het gehele landgoed zijn 160 hectare beplant met wijnstokken, met een plantdichtheid van 5000 stokken per hectare. Directeur Alessandro Gallo werkt er in samenwerking met ZONIN's hoofd-wijnmaker Stefano Ferrante en oenoloog-consultant Denis Dubourdieu samen om het karakter van het gebied optimaal tot uiting te brengen in de wijnen. Dat lukt wonderbaarlijk goed; kenmerk is een elegante aardsheid.
Meer informatie: Rocca di Montemassi
Schrijf de eerste review