Pijnbomen, olijven, oleanders en kurkeiken markeren het wijngoed Rocca di Montemassi van de familie Zonin. Van het grote domein is zo'n 160 hectare met druivenstokken beplant. Het ligt in de streek Maremma in het zuidwesten van Toscane aan de Tyrreense Zee die wel 'het onbekende Toscane' wordt genoemd. De grond is veelal van vulkanische samenstelling en vormt een uitstekend terroir voor verschillende druivenrassen waaronder de vermentino. De wijn heeft recht op de DOC Maremma Toscana. Wijnmaker en oenoloog werken nauw samen om het karakter van het gebied optimaal tot uiting te brengen in de wijnen, en met succes. Kenmerk is een elegante aardsheid. De druiven komen uit het Roccastrada district en worden met de hand geplukt. Na een zachte persing volgt de alcoholische gisting op roestvrij staal onder lage temperaturen om de frisheid optimaal te behouden waarna de jonge wijn 6 maanden op zijn lie rijpt alvorens te worden gebotteld. Dat maakt de wijn fris met een stevige ondertoon. Proefnotities: Helder lichtgeel, geurt naar bloemen en wit fruit, in de mond citrus en een bescheiden toets van amandel.
Helder lichtgeel, geurt naar bloemen en wit fruit, in de mond citrus en een bescheiden toets van amandel. Kenmerk is een elegante aardsheid. Het wijngoed Rocca di Montemassi ligt in de Maremma, een streek in het zuidwesten van Toscane aan de Tyrreense Zee die wel 'het onbekende Toscane' wordt genoemd. De grond is veelal van vulkanische samenstelling en vormt een uitstekend terroir voor verschillende druivenrassen waaronder de vermentino.
Vis, schaal- en schelpdieren in vooral mediterrane en naturelbereidingen, maar tevens een perfect apéritief.
Vermentino
De Vermentino druif is waarschijnlijk familie van de Malvasia druivensoort en wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. Op Corsica worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen met veel kleur gemaakt. Verder wordt de Vermentino ook in het zuiden van Frankrijk aangeplant.
In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en hij is enigszins kruidig. De druif is minder veeleisend dan de pigato druif. Toch ook ruikt hij naar mediterrane kruiden. In zijn smaak herken je naast zachte citroentonen ook een aangename kruidigheid.
Pijnbomen, olijven, oleanders en kurkeiken markeren de 430 hectare die GIanni Zonin in 1999 aankocht in de heuvels tussen de Colline Metallifere en de Tyrreense Zee, het gebied dat recht heeft op de DOC Monteregio di Massa Marittima. In deze streken maakten de Etrusken al in de 6de eeuw voor Christus hun wijn - dit is dan ook de Maremma, 'het onbekende Toscane', de zoet deinende heuvels in het zuidwesten van de regio waar dat mysterieuze volk heer en meester was. In de in lokale stijl opgetrokken gebouwen en kelders rijpen nu wijnen van zowel de kenmerkende druiven sangiovese en vermentino als van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, syrah en viognier. De grond is veelal van vulkanische samenstelling; dat zie je in de bonte kleur van de rotsen en de rode ijzertint van het water dat uit de heuvels stroomt.
Van het gehele landgoed zijn 160 hectare beplant met wijnstokken, met een plantdichtheid van 5000 stokken per hectare. Directeur Alessandro Gallo werkt er in samenwerking met ZONIN's hoofd-wijnmaker Stefano Ferrante en oenoloog-consultant Denis Dubourdieu samen om het karakter van het gebied optimaal tot uiting te brengen in de wijnen. Dat lukt wonderbaarlijk goed; kenmerk is een elegante aardsheid.
Meer informatie: Rocca di Montemassi
Schrijf de eerste review