Feudo Butera Sicilia Insolia

Het is nauwelijks te geloven, maar op de helft van de zuidkust van Sicilië, bij Caltanisetta, groeiden tot 1997 nauwelijks druivenstokken. Toch was dat de plek waar de familie Zonin een landgoed, het Feudo Principi di Butera, van 320 hectare kocht en daarvan 180 beplantte. Zij zagen de potentie: een uniek terroir met een droog, heet klimaat, schoongeblazen door wind van de Middellandse Zee. De wij...

lees complete omschrijving »

Kleur:
Witte wijn
Herkomst:
Italië, Sicilië
Druivensoort
Insolia
Drinkmoment:
Diner, Lunch
Lekker bij:
Vissoep, Soep, Voorgerecht, Vis, Pasta
Flesinhoud:
0.75 l
Alcoholpercentage:
12,5%
Deze wijn is niet meer leverbaar.

Het is nauwelijks te geloven, maar op de helft van de zuidkust van Sicilië, bij Caltanisetta, groeiden tot 1997 nauwelijks druivenstokken. Toch was dat de plek waar de familie Zonin een landgoed, het Feudo Principi di Butera, van 320 hectare kocht en daarvan 180 beplantte. Zij zagen de potentie: een uniek terroir met een droog, heet klimaat, schoongeblazen door wind van de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn alle voorzien van een ingenieus systeem van druppelirrigatie, bedoeld om de bebladering van de wijnstokken in optimale conditie te houden. Feudo, 'heerlijkheid' of simpelweg 'bezit', herinnert aan de eeuwen dat deze grond toebehoorde aan dynastieën van prinsen waarvan de naam Butera wellicht terug te voeren zou zijn op koning Re Bute van de Siculi, het volk dat in de 6e eeuw voor Christus het eiland bewoonde. Insolia wordt door de meeste wijnmakers geroemd als Sicilië's beste autochtoon witte druivenras. Nog niet erg bekend, maar daar zou de komende jaren wel eens verandering in kunnen komen. Na een zeer zachte persing vergist de most onder lage temperaturen op roestvrij stalen tanks en blijft daarin tot april rijpen op zijn lie. Dat geeft hem een zeer fraaie bleekgouden tint met wat groene schitteringen en een aroma waarin behalve exotisch fruit een typische toon van brem en amandelen te herkennen valt.

Wij gebruiken cookies om onze site beter te maken.