De wijngaarden van het in Beieren gelegen Franken liggen niet langs de Rijn, maar langs de Main en diens zijrivieren. Het is hier niet de riesling die de grootste wijnen maakt maar de silvaner. De grondsoorten zijn hier heel gevarieerd. Er is nogal wat mergel en zandsteen, maar ook leem, gips en klei. De riesling voelt zich hier dan ook minder thuis en ook het klimaat is voor deze druivensoort niet optimaal, voor het korte groeiseizoen in deze streek rijpt hij te laat. Maar de silvaner bereikt hier hoogten als nergens anders. krachtig aroma, mineraalrijk en verfijnde zuren om een paar fraaie eigenschappen te noemen. Meer dan de helft van de wijnen is droog en het zijn uitstekende maaltijdbegeleiders. De geschiedenis van Castell gaat ver terug, in 1659 plantten zij de eerste silvaner druivenstokken. Inmiddels hebben zij een grote reputatie opgebouwd. De Silvaner trocken is een zgn. Gutswein, trots visitekaartje van Castell. Selectieve handmatige oogst, kleine opbrengst, temperatuurgestuurde vergisting op roestvrijstalen tanks en drie maanden rijping op zijn lie alvorens te worden gebotteld. Proefnotities: Fraai bouquet met impressies van perzik, bloemige weidekruiden en braeburn appel die zich voortzetten in een droge, zachte en sappige smaak met aansluitend een krachtige en kruidige afdronk. Gebotteld op een platte ronde fles, de Bocksbeutel is op z'n best tot 3 jaar na de oogst.
Fraai bouquet met impressies van perzik, bloemige weidekruiden en breaburn appel die zich voortzetten in een droge, zachte en sappige smaak met aansluitend een krachtige en kruidige afdronk. De wijngaarden van het in Beieren gelegen Franken liggen niet langs de Rijn, maar langs de Main en diens zijrivieren. Het is hier niet de riesling die de grootste wijnen maakt maar de silvaner die hier hoogten bereikt als nergens anders. De geschiedenis van Castell gaat ver terug, in 1659 plantten zij de eerste silvaner druivenstokken.
Ideale maaltijdbegeleider, breed inzetbaar, van luxe broodmaaltijd tot voorgerechten, asperges (bijv. met zalm), worstsoorten, salades, beekforel en andere zoetwatervissen, kip, kalkoen en kaas.
Silvaner
De Sylvaner druif, Groene Sylvaner of Silvaner is een witte druivensoort die waarschijnlijk van oorsprong uit de Kaukasus afkomstig is. Nu vindt men de druif vooral in het Duitse Rheinhessen en Franken. De Sylvaner komt ook veel voor in de Franse Elzas, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Tsjechië, Italië en Hongarije, maar Rheinhessen oogst hiervan wereldwijd het meest.
De wijnen van de Sylvaner druif zijn fris, fruitig, droog en hebben zachte zuren. Ze hebben aroma's van kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen.
De geschiedenis van Castell gaat ver terug, in 1695 plantten zij de eerste silvaner druivenstokken. Inmiddels hebben zij een grote reputatie opgebouwd. De wijngaarden liggen in Franken, Beieren en langs de rivier de Main en diens zijrivieren. Het is hier niet de riesling die de grootste wijnen maakt maar de silvaner. De grondsoorten zijn hier heel gevarieerd. Er is nogal wat mergel en zandsteen, maar ook leem, gips en klei. De riesling voelt zich hier dan ook minder thuis en ook het klimaat is voor deze druivensoort niet optimaal, voor het korte groeiseizoen in deze streek rijpt hij te laat. Maar de silvaner bereikt hier hoogten als nergens anders. Krachtig aroma, mineraalrijk en verfijnde zuren om een paar fraaie eigenschapen te noemen. Meer dan de helft van de wijnen is droog en het zijn uitstekende maaltijdbegeleiders.
Meer informatie: Schloss Castell
Schrijf de eerste review