Kruidige en minerale tonen naast de aroma's van appel, peer en abrikoos zijn kenmerkend voor de Oostenrijkse grüner veltliner. Deze druif is enorm populair geworden, zeker voor culinaire wijnen. Belangrijke reden is zijn verrukkelijke, fruitig-kruidige stijl, maar ook de combinatie van strak en rond. Frisse zuren houden de wijn strak, rijp fruit maakt hem juist rond. Het vleugje versgemalen peper geeft hem een eigenwijs, pikant accent. Hasel is de naam van de wijngaard waar Michaela en Erich Allram de druiven voor deze wijn verbouwen. De oude , mineraalrijke bodem bestaat uit löss, leisteen, klei en graniet en hun mineralen worden via de grüner veltliner mooi weerspiegeld in de wijn. Drink hem als aperitief en bij asperges, salades en winer schnitzel.
Fris, droog, fruitig en kruidig met het pikante van versgemalen peper als eigenwijs accent. Grüner Veltliner is een boeiende druif en wijn omdat er tegenpolen in worden verenigd. Rijp fruit en tintelfrisse zuren, sappige abrikoos en strakke citroen, zoete peer en zilte mineralen. In zijn geheel is het vooral een verfrissende, aromatische wijn die verrukkelijk is om zo te drinken en bij veel lichte gerechten past.
aperitief gamba's/garnalen lichte visgerechten salades met kaas, kip, tonijn pasta met tomatensaus, kruidensaus, kaassaus lichte gerechten met blank vlees of gevogelte
Grüner Veltliner
De Grüner Veltliner is een druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije onder de naam Zöldveltelini en in Tsjechië als Veltlin Zelene of Veltlinkske Zelene. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk.
Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.
Afstamming: Traminer X St. Georgener Rebe
Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit Grüner Veltliner. Zij groeit vooral ten noordoosten van Wenen in Wachau, Kemptal en Kremstal. Grüner Veltliner heeft een voorkeur voor löss en is een vrij laat rijpende soort.
De wijngaarden ten Zuiden van Wenen hebben een warmer klimaat, daar worden meer rode wijnen en dessertwijnen gemaakt.
De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinificeerd. De witte wijn, gemaakt van Grüner Veltliner afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden heeft een geur en smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen, en wordt veel gebruikt als aperitief of begeleider van lichte voorgerechten.
Michaela (geboren Allram) nam in 1992 samen met haar man Erich het wijnbedrijf in Kamptal over van haar ouders. Hun wingerd in het Strassertal beslaat in totaal zo'n 14 hectare. De verschillende “Lagen”, zoals de Hasel, Gaisberg, Sandgrube en Gaisberg, bestaan uit diverse grondsoorten als löss, klei, leisteen en graniet. De filosofie van Erich is dat de kwaliteit van de wijn in de wijngaard ontstaat en hij heeft dan ook de druivensoorten zorgvuldig afgestemd op hun individuele terroir. Zo is gekozen voor de typisch Oostenrijkse grüner veltliner, blauer zweigelt en St. Laurent, maar ook voor weissburgunder en riesling. Een hoge mate van individualiteit en karakter is kenmerkend voor de wijnen van dit Oostenrijkse kwaliteitshuis.
Meer informatie: Weingut Allram
Schrijf de eerste review