Michaela Allram nam samen met haar man Erich in 1992 het wijnbedrijf van haar ouders over. Hun 14 hectare wijngaard ligt in het Strassertal in het Kamptal, ten noordwesten van Wenen. Erich, een man van de wijngaard, zoekt voor elk ras de ideale 'Lage', het beste terroir. Een collectie van wijngaarden met oude wijnstokken(30-60 jaar). De bodem is ontstaan als resultaat van het droge, koude klimaat dat in de ijstijd heerste. De door gletsjers geproduceerde hogedruk op het land heeft ervoor gezorgd dat land, kwarts,kalksteen, mica en leem verpulverd werden. Deze bodem van löss (loess) heeft diepe vochtreservoirsen lijdt zelden aan droogte. Juist hier is het geconcentreerde, karaktervolle, authentieke GrünerVeltliner gaan uitblinken en het resultaat is het produceren van wijnen met een harmonieuze combinatie van kracht, body, karakteristieke geur en elegantie.
Geconcentreerd, karaktervol, authentiek. Een briljant Grüner Veltliner, krachtig en robuust, met een lange afdronk. Deze wijnsoort beschikt over een lange bewaarpotentieel en is dus ideaal als bewaarwijn.Rund, hert, kalfsvlees, lam, lichte kazen, Aziatische gerechten.
Grüner Veltliner
De Grüner Veltliner is een druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije onder de naam Zöldveltelini en in Tsjechië als Veltlin Zelene of Veltlinkske Zelene. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk.
Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.
Afstamming: Traminer X St. Georgener Rebe
Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit Grüner Veltliner. Zij groeit vooral ten noordoosten van Wenen in Wachau, Kemptal en Kremstal. Grüner Veltliner heeft een voorkeur voor löss en is een vrij laat rijpende soort.
De wijngaarden ten Zuiden van Wenen hebben een warmer klimaat, daar worden meer rode wijnen en dessertwijnen gemaakt.
De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinificeerd. De witte wijn, gemaakt van Grüner Veltliner afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden heeft een geur en smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen, en wordt veel gebruikt als aperitief of begeleider van lichte voorgerechten.
Michaela (geboren Allram) nam in 1992 samen met haar man Erich het wijnbedrijf in Kamptal over van haar ouders. Hun wingerd in het Strassertal beslaat in totaal zo'n 14 hectare. De verschillende “Lagen”, zoals de Hasel, Gaisberg, Sandgrube en Gaisberg, bestaan uit diverse grondsoorten als löss, klei, leisteen en graniet. De filosofie van Erich is dat de kwaliteit van de wijn in de wijngaard ontstaat en hij heeft dan ook de druivensoorten zorgvuldig afgestemd op hun individuele terroir. Zo is gekozen voor de typisch Oostenrijkse grüner veltliner, blauer zweigelt en St. Laurent, maar ook voor weissburgunder en riesling. Een hoge mate van individualiteit en karakter is kenmerkend voor de wijnen van dit Oostenrijkse kwaliteitshuis.
Meer informatie: Weingut Allram
Schrijf de eerste review