Bodem: De wijnstokken staan aangeplant op een ondergrond van kiezel, zand en grote keien.
Oogst: De druiven worden volledig manueel geplukt en uiterst streng geselecteerd, zowel tijdens de pluk als op de sorteertafels.
Vinificatie: 100% Fermentatie in houten vaten. De rijping neemt 14 maanden in beslag en geschiedt "sur lie" met geregelde battonage.Alle wijnen worden klassiek gemaakt en munten uit door de combinatie van kracht en finesse.
Rijk en exotisch met aroma's van geroosterde nootjes, boter en tropische vruchten in de neus. In de mond vol, rond, tropische vruchten gecombineerd met tonen van honing, brioche en perziklikeur. Levendig, lichte zoetimpressie en een lange afdronk.
Grenache Blanc
De Grenache Blanc is een productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
Roussanne
De Roussannedruif is een elegante druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône en de Zuidfranse Midi. De Roussanne druif rijpt laat en dat kan wat problemen opleveren in sommige koudere gebieden. Tegenwoordig ook aangeplant in andere landen zoals Australie en Zuid-Afrika. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.
clairette
De Clairette is een druivensoort met zeer dunne schil voor witte wijn. Vroeger veel gebruikt als basis voor vermouth vanwege zijn natuurlijk hoge alcoholgehalte. De druif is nu nog bekend door de mousserende wijn Clairette de Die. De wijnen kunnen fruitig zijn maar zijn kwetsbaar voor oxidatie. Ook kunnen de wijnen aan de zware kant zijn met weinig zuur.
In 1967 nam Aimé Sabon de wijngaarden over van zijn vader. Aimé bouwde zijn eigen kelder en zo ontstond Domain de la Janasse, vernoemd naar de familieboerderij gelegen in de Courthézon, in het plaatsje “La Janasse”. Aimé was ambitieus en wist dat hij 15 hectare uitzonderlijk terroir in bezit had. Hij breidde het wijngoed uit door nieuwe stukken grond aan te kopen, waardoor hij vandaag de dag meer dan 90 hectare bezit. In de loop der jaren hebben beide kinderen zich aan het team toegevoegd. Zijn zoon Christophe helpt sinds 1991 mee in het bedrijf en zijn dochter Isabelle sinds 2001.
Het domein heeft meer dan 60 percelen waarvan het grootste deel ligt in de appellatie Châteauneuf-du-Pape. Alle percelen liggen op verschillende soorten bodems die samen een mozaïek van terroirs vormen. De witte variëteiten en syrah worden bij voorkeur geplant op zanderige kalkstenen, oostwaarts gericht om de frisheid, de zuren en de elegantie te behouden. Mourvèdre wordt geplant op kleikalkstenen bodems bedekt met rivierrotsen om een perfecte volwassenheid van de druif te bereiken. Deze geografische spreiding van de verschillende percelen zorgt voor een grote complexiteit bij het mengen en levert speciale cuvées op zoals Chaupin, Les Garrigues, Terre d'Argile en Terre de Bussières.
De Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen mogen 18 specifieke druivenrassen gebruikt worden, maar de meeste blends bevatten zeker grenache, syrah en mourvèdre. Een gouden trio door de levendige smaak van de grenache, de sterkte van de mourvèdre en de meer fruitige syrah. In La Janasse groeien ze allemaal, om de verschillende wijnen complexiteit en diepte te geven. Zo werd La Janasse in een paar jaar tijd dan ook één van de pareltjes van Châteauneuf-du-Pape.
Domaine de la Janasse staat niet alleen bekend om haar reeks uitmuntende Châteauneuf-du-Pape-wijnen. Ook de kwaliteit van de druiven uit de AOC Côtes-du-Rhône is vaak beter dan menig concurrent in deze streek. Het geheim zit in de meer dan 50 jaar oude stokken, het handmatig plukken, de lage opbrengsten en de druiven de kans geven mooi te rijpen op de oneven, met zand en grote keien bedekte wijngaarden. Volgens Jeb Dunnuck, wijnrecensent bij The Wine Advocate, is Domaine de la Janasse één van de beste 'benchmarks’ voor topkwaliteit in de zuidelijke Rhône.
Meer informatie: Domaine de la Janasse
Schrijf de eerste review