De Taittinger Brut Réserve wordt minimaal 3 jaar in de kelders gelagerd, waardoor hij rijper en completer wordt. De Taittinger Brut Réserve is een elegante, subtiele en expressieve wijn. In de smaak vindt men aroma's van fruit en tonen van perzik. De smaak is levendig en fris, waarin de aroma's en geuren van vers fruit en honing goed tot ontwikkeling komen. Al met al is de Taittinger Brut Réserve een soepele, harmonieuze en ragfijne champagne.
Frisse, droge smaak, minuscule belletjes en een mooie balans.
Een zuivere, verfrissende, verfijnde champagne met nootachtige aroma's en een delicate, milde mousse.
WIJN-SPIJSSUGGESTIES Het is een verrukkelijk aperitief, maar het is ook een goede begeleider van alle soorten voorgerechten, vis , schaal- en schelpdieren en witvlees-gerechten, alsmede diverse kaassoorten.
Pinot Meunier
De Pinot meunier druif is een blauwe druivensoort. De druif wordt gebruikt voor het maken van rode wijn en champagne. Bij champagne is de druif vooral bekend om zijn ondergeschikte rol qua naam, die in volume echter een prominente rol blijkt te zijn.
Een belangrijk kenmerk is de opbrengst die beter is dan pinot noir, de andere blauwe druif die voor champagne gebruikt wordt. De vroegrijpe druif is verder winterhard en bestand tegen voorjaarsvorst. Dit alles maakt hem een ideale druif voor het noorden van Frankrijk. De druif, die een DNA verwantschap lijkt te hebben met de pinot noir, pinot blanc en de pinot gris, geeft mooi zuur en veel fruit.
Het belangrijkste gebied is de Champagne en dan vooral het hart daarvan, het departement de Marne. Verder is de druif in Aisne en Aube van groot belang. Buiten de Champagnestreek komt men de druif tegen in de Loire en tegenwoordig ook in Australië en Californië
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
<p><strong>hampagne Taittinger behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek en wordt verkocht in meer dan 130 landen. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat. Met nadruk op de exclusieve Chardonnaydruif krijgt Taittinger al jarenlang internationale erkenning door hun constante kwaliteit, finesse en elegantie. Door het opbouwen van relaties met gerenommeerde distributeurs, een jong team met focus op de toekomst en de keuze voor een selectieve distributie (gericht op Horeca) is Taittinger een sterk groeiend merk in de Nederlandse markt.</strong></p>
<p>In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Stap voor stap verwierf Taittinger naam en faam tussen de grote champagnehuizen door zich innovatief op te stellen en te focussen op de hoogwaardige Chardonnay. Francois Taittinger, innovator en visionair, voorzag dat de consument van de toekomst de Chardonnay zeer zou waarderen door zijn lichte stijl, finesse en elegantie. Dit leidde in 1952 tot de eerste productie van de Comtes de Champagne Blanc de Blancs, een uitzonderlijke champagne van de grand crus wijngaarden gelegen op de Côtes de Blancs. Door de voorliefde voor kunst is Taittinger in 1983 begonnen met de bijzondere Collection serie. In uitzonderlijke jaren is de champagnefles, in een gelimiteerde opgave, voorzien van een bijzondere kunstschildering. Bekende kunstenaars die in het verleden deze eer hebben gehad zijn onder andere Vaserely, Arman, Corneille en Lichtenstein. <br />
In 2005 heeft Taittinger het champagnehuis verkocht aan een investeringsmaatschappij, maar al snel constateerde de familie dat de waarden en de kwaliteit van de champagne niet gegarandeerd konden worden. Daarom heeft de familie het champagnehuis in 2006 teruggekocht. Nu werken zij met een jong en enthousiast team, onder leiding van zeer ervaren mensen, er hard aan om liefhebbers kennis te laten maken met de kwaliteit en de familiewaarden om zo het champagnemoment of ook wel het “L’instant Taittinger” te delen.</p>
<p>Taittinger is een van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre Emmanuel Taittinger. Samen met dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) leidt hij het champagnehuis vanuit Reims. De wijnmaker en kwaliteitsbewaker van de blends bij Taittinger is Loïc Dupont, die al 25 jaar werkzaam is bij het bedrijf.</p>
<p>Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Ze leveren ongeveer de helft van de jaarlijkse behoefte aan wijn. Hierdoor is Taittinger minder afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de druivenmarkt en dragen zij zorg voor een constante kwaliteit. De resterende druiven worden op contractbasis gekocht van lokale boeren, met relatief veel Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt. Een team experts, onder leiding van Loïc Dupont, selecteert de wijnen voor de verschillende cuvées van Taittinger. Zeer hoge eisen worden gesteld aan de wijnen voor de bijzondere topcuvées.</p>
Meer informatie: Champagne Taittinger
Schrijf de eerste review