Bodem van klei en kalk, zware grond. Heteroge bodem met zeer kalkrijke delen met name op de toppen van de hellingen. 120 hl waarbij de merlot wijnstokken geplant zijn op een afstand van 1.50 m x 0.90 m van elkaar. Traditionele vinificatie op roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Huiswijnen
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Mooie rode kleur met schitteringen van granaat. Intense aroma’s van rood fruit, prachtige tannine structuur die het jong drinken van deze wijn niet in de weg staat dankzij de soepelheid van de tannines. Te drinken op een wat frisse
temperatuur (16˚C) bij vlees en diverse soorten kaas maar kan ook goed zonder begeleiding gedronken worden
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
<p>Château Puy Servain is sinds 1943 het familiedomein van de familie Hecquet. Gelegen in de verlenging van de heuvels van Saint Emilion, ongeveer 20 km ten westen van Bergerac, liggen de wijngaarden van Montravel op de zonovergoten heuvels. We zijn hier in het hart van het land van Michel de Montaigne. Daniel Hecquet –2e generatie - is afgestudeerd aan het Instituut voor Oenologie van Bordeaux. Hij begon zijn oenologen-carrière op Château d’Yquem waar hij onder de indruk was van de creativiteit en de strenge eisen die gesteld werden. Daniel werkte 8 jaar bij het oenologisch laboratorium CIVRB (Conseil Interprofessionnel des Vins de la Région de Bergerac). Ook gaf hij oenologielessen in Bordeaux. Met zijn gedegen theoretisch achtergrond is hij een graag geziene consultant voor veel bedrijven in de Bergerac. Mede onder Het is in Ponchapt, in de buurt van Port-Sainte-Foy en Fleix, op de top van één van deze vol in de zon gelegen hellingen waar Daniel en Catherine Hecquet het landgoed Puy Servain exploiteren. Een prachtig domein, bijzonder goed gelegen, op de top van een van de hoogste heuvels van de regio. Hier produceert Daniel uitstekende wijnen van Bergerac en Montravel en Pécharmant. Château Puy Servain ontleent zijn naam aan de plaats: Sommet (=top) hetgeen “Puy” wordt genoemd in deze streek. “Servain” betekent zoveel als: “geserveerd door de wind”; de wind heeft vrij spel. De wijnstokken op deze hellingen profiteren van bijzonder gunstige zonneschijn. De ideaal gedraineerde bovengrond verhult een kalksteenbasis die de mineraliteit in de wijnen bevordert. Le seigneur van Montaigne, (1533-1592) filosoof en voorloper van oenophilia, zei:<br />
"De wijngaarden zijn tuinen en plaatsen van plezier, van een bijzondere schoonheid waar ik leerde hoeveel kunst kan worden gerealiseerd vanuit zo’n heuvelachtig hobbelig perceel” Zeer mooie stelregel van een filosoof. Daniel Hecquet’s motto:<br />
“Le meilleur a la limite du possible”, “het beste op de limiet van het mogelijke”. Daniel maakt bewonderenswaardige witte wijnen, droog en zoet en prachtige rode wijnen, vlezig, expressief met een dichtheid conform de puurste traditie van de<br />
wijnen van de Bergerac, Montravel en Pécharmant.</p>
Meer informatie: Château Puy Servain
Schrijf de eerste review