Koude inweking van de druiven gevolgd door een traditionele vinificatie in roestvrijstalen tanks. De temperatuur is gecontoroleerd en de constante gistingsemperatuur blijft onder 18°. Huiswijnen
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Zeer aromatisch, tonen van citrus en grapefruit. Mooie zuurgraad die de levendigheid en de balans van de wijn verbetert. Daarnaast heeft de wijn een vleugje zoetheid. De CO2, stammend uit de gisting, versterkt de frisheid en smakelijkheid van de
wijn. Koel drinken op ongeveer 8° als apéritief, bij voorgerechten, vis en zeer goed bij diverse kaassoorten.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Sémillon
De Sémillon druif is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen.
Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
De Sémillon druif komt ook voor onder de naam Sémillion.
De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.
<p>Château Puy Servain is sinds 1943 het familiedomein van de familie Hecquet. Gelegen in de verlenging van de heuvels van Saint Emilion, ongeveer 20 km ten westen van Bergerac, liggen de wijngaarden van Montravel op de zonovergoten heuvels. We zijn hier in het hart van het land van Michel de Montaigne. Daniel Hecquet –2e generatie - is afgestudeerd aan het Instituut voor Oenologie van Bordeaux. Hij begon zijn oenologen-carrière op Château d’Yquem waar hij onder de indruk was van de creativiteit en de strenge eisen die gesteld werden. Daniel werkte 8 jaar bij het oenologisch laboratorium CIVRB (Conseil Interprofessionnel des Vins de la Région de Bergerac). Ook gaf hij oenologielessen in Bordeaux. Met zijn gedegen theoretisch achtergrond is hij een graag geziene consultant voor veel bedrijven in de Bergerac. Mede onder Het is in Ponchapt, in de buurt van Port-Sainte-Foy en Fleix, op de top van één van deze vol in de zon gelegen hellingen waar Daniel en Catherine Hecquet het landgoed Puy Servain exploiteren. Een prachtig domein, bijzonder goed gelegen, op de top van een van de hoogste heuvels van de regio. Hier produceert Daniel uitstekende wijnen van Bergerac en Montravel en Pécharmant. Château Puy Servain ontleent zijn naam aan de plaats: Sommet (=top) hetgeen “Puy” wordt genoemd in deze streek. “Servain” betekent zoveel als: “geserveerd door de wind”; de wind heeft vrij spel. De wijnstokken op deze hellingen profiteren van bijzonder gunstige zonneschijn. De ideaal gedraineerde bovengrond verhult een kalksteenbasis die de mineraliteit in de wijnen bevordert. Le seigneur van Montaigne, (1533-1592) filosoof en voorloper van oenophilia, zei:<br />
"De wijngaarden zijn tuinen en plaatsen van plezier, van een bijzondere schoonheid waar ik leerde hoeveel kunst kan worden gerealiseerd vanuit zo’n heuvelachtig hobbelig perceel” Zeer mooie stelregel van een filosoof. Daniel Hecquet’s motto:<br />
“Le meilleur a la limite du possible”, “het beste op de limiet van het mogelijke”. Daniel maakt bewonderenswaardige witte wijnen, droog en zoet en prachtige rode wijnen, vlezig, expressief met een dichtheid conform de puurste traditie van de<br />
wijnen van de Bergerac, Montravel en Pécharmant.</p>
Meer informatie: Château Puy Servain
Schrijf de eerste review