Wijnhuis Gustave Lorentz werd opgericht in 1836, maar de wijngeschiedenis van de familie Lorentz gaat terug tot halverwege de 17e eeuw. Jean-Georges Lorentz, smit én wijnbouwer, was het eerste familielid dat zich in 1748 vestigde in Bergheim in het hart van de Elzas. “Eén familie, één dorp en zeven generaties wijnbouwers” is vandaag de dag de slogan van Gustave Lorentz. Georges Lorentz heeft sinds 1995 de leiding en de achtste generatie - zijn drie dochters - maakt zich op om ook in het bedrijf te stappen. Gustave Lorentz bezit in totaal 33 hectare wijngaarden op de heuvelflanken rond Bergheim. Van de 33 hectare is iets minder dan de helft geclassificeerd als Grand Cru. Sinds zijn aantreden heeft Georges een flink aantal moderne inzichten doorgevoerd. Zo ligt de focus behalve op kwaliteit op balans, puurheid, persoonlijkheid en drinkbaarheid. Ook duurzaamheid is voor Georges van cruciaal belang. Sinds 2012 zijn alle eigen wijngaarden biologisch gecertificeerd door EcoCert.
KLIMAAT & TERROIR De 3,2 hectare tellende wijngaard Kanzlerberg op 250 meter hoogte en heeft een zuidelijke en zuidoostelijke expositie. De bodem bevat kalk, klei en mergel en zelfs gips, wat zorgt voor citrusaroma’s in de wijn. VINIFICATIE De wijn vergist en rijpt in roestvrijstalen tanks en rijpt daarna nog lange tijd op fles. DRUIVEN riesling ALCOHOL PERCENTAGE 12,00% GEUR & SMAAK Rijk en krachtig, maar uiterst elegant en verfijnd. De geur is fris en uitgesproken mineralig met tonen van gentiaan, citrus (limoen) en natte stenen. De smaak is gestructureerd, ziltig, fris en verfijnd en de afdronk is eindeloos. SERVEERSUGGESTIE Gastronomische wijn. Serveer op 8 à 12 graden bij gegrilde kreeft, gegrilde zeebaars met venkel, vis in rijke sauzen of gerookte zalm, paling of forel. WEETJE Kanzlerberg is de kleinste Grand Cru van de Elzas.In de 15e eeuw was het een commanderie van de Ridders van St. Jean. De ridders die de commanderie onderhielden en voor hun gasten zorgden, plantten er wijnstokken aan.
Biologisch gecertificeerde wijn.
GEUR & SMAAK Rijk en krachtig, maar uiterst elegant en verfijnd. De geur is fris en uitgesproken mineralig met tonen van gentiaan, citrus (limoen) en natte stenen. De smaak is gestructureerd, ziltig, fris en verfijnd en de afdronk is eindeloos.
SERVEERSUGGESTIE Gastronomische wijn. Serveer op 8 à 12 graden bij gegrilde kreeft, gegrilde zeebaars met venkel, vis in rijke sauzen of gerookte zalm, paling of forel.
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Het huis Gustave Lorentz is al sinds generaties gevestigd in het schilderachige stadje Bergheim, even ten noorden van Colmar. Bergheim ligt in het departement Haut-Rhin en daarmee in het beste deel van de Elzas. De familie Lorentz is eigenaar van 32 hectare eigen wijngaarden, naar regionale maatstaven vrij veel grond. Tot dit bezit horen ook percelen in enkele grands crus. Parel in de kroon is het perceel in de grand cru Altenberg de Bergheim, algemeen beschouwd als één van de beste in de rij van 50. (N.B. Er zijn in de Elzas maar liefst drie grands crus met dezelfde naam Altenberg!
Meer informatie: Gustave Lorentz
Schrijf de eerste review