Nadat de Franse wijnfamilie Dauré in 1996 een studiereis naar Zuid-Amerika heeft ondernomen zijn ze zo onder de indruk van de mogelijkheden van met name Chili als wijnland dat ze er besluiten te gaan wonen. Gekozen werd voor de Colchagua vallei, waar veel overeenkomsten met de Franse cultuur aanwezig zijn en waar de beste Chileense wijnen worden gemaakt.
Het zijn acht ondernemende Françaises die er het innovatieve project “Las Ninas” in Apalta gaan opzetten. 'Las Niñas' is trouwens het Spaans woord voor meisjes. Belangrijk is hun keuze voor Biologische wijnbouw. Een bewuste keuze, want bio-wijnboeren hebben liefde voor hun grond en geven de natuur de ruimte. Zij zijn ervan overtuigd dat juist deze wijnen de toekomst hebben en meer en meer de maatstaf is in plaats van uitzondering. Bij Las Ninas hebben dan ook de ambitie om duurzaam geproduceerde wijnen tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen aanbieden.
De druiven worden handmatig geoogst in kistjes van 12 kg, waarna de druiven over de selectietafel gaan. Alleen het beste fruit wordt geselecteerd voor vinificatie. De bodem bestaat hier uit granietzand dat zorgt voor een perfecte waterhuishouding. Dat is erg belangrijk vanwege de hete droge zomer en de grote temperatuurverschillen (>25ºC tussen middag en nacht).
Biologisch gecertificeerde wijn.
Mooie licht gouden kleur. Aroma’s van rijpe appel, amandelen, ananas en witte bloemen en ook de nodige mineraliteit. Ronde, romige structuur gecombineerd met een vriendelijke afdronk. Mooi als aperitief en te combineren met zalmachtigen, oesters en kreeft, zomerse salades en pasta met lichte saus, kip en vegetarisch.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: Nuevo Mundo
Schrijf de eerste review