Op de flanken van de Botmaskop, één van de pieken van de Helshoogte Pas en vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen, is Delaire Graff Estate gevestigd. Het wijngoed ligt op 300 tot 500 meter hoogte, waar de rijke, watervasthoudende bodem en de verkoelende zeebries voor een trage en perfecte rijping van de druiven zorgen. Bij Delaire Graff wordt vanwege het koele microklimaat gemiddeld drie weken later geoogst dan elders in Stellenbosch. De getalenteerde wijnmaker Morné Vrey is verantwoordelijk voor de verfijnde wijnen van het bedrijf. Morné doorliep stages in Frankrijk en Duitsland, en heeft het potentieel van Delaire Graff Estate tot volle wasdom gebracht. De rode wijnen blinken uit door hun elegantie, stevige fruit en soepele tannines. De witte wijnen imponeren vanwege hun frisheid die het resultaat is van de langzame rijping van de druiven.
KLIMAAT & TERROIR: De wijngaarden liggen tussen 300 en 500 meter boven de zeespiegel. Dit, in combinatie met de uitstekend watervasthoudende ondergrond en een verkoelende zeebries, schept dé perfectie condities voor wijnbouw.
VINIFICATIE: De ’s ochtends vroeg geplukte druiven worden direct na aankomst in de kelder geperst, waarna een vergisting gedurende drie weken bij 12°C volgt. Het perssap van de semillon vergist op houten vaten.
GEUR & SMAAK: Een levendige, stuivend frisse, bleekgele wijn met duidelijke invloeden van het koele zeeklimaat. Pas gemaaid gras, groene appel en buxus, naast tropische indrukken van ananas en limoen.
SERVEERSUGGESTIE: Een heerlijk aperitief, maar in combinatie met rauwe vis, schelp- en schaaldieren komt de veelzijdigheid van deze wijn pas echt boven.
WEETJE: De eigenaar van het wijnbedrijf, Laurence Graff, is tevens handelaar in de diamantindustrie. Hij heeft het domein omgetoverd tot een zeer luxe omgeving, vandaar de naam: ‘The Jewel of the Cape of Winelands.’
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Sémillon
De Sémillon druif is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen.
Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
De Sémillon druif komt ook voor onder de naam Sémillion.
De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.
Op de flanken van de Botmaskop, een van de pieken van de Helshoogte Pas en vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen, is Delaire Graff Estate gevestigd. Ooit eigendom van de Zuid-Afrikaanse wijnschrijver John Platter,
is het sinds 2003 in handen van diamantair Lawrence Graff. Op een hoogte van 300 tot 500 meter zorgen de watervasthoudende, rijke bodem en de verkoelende zeebries voor een trage en perfecte rijping van de druiven. De getalenteerde wijnmaker Morné Vrey maakt hiervan verfijnde wijnen. De rode wijnen blinken uit door hun elegantie, stevige fruit en soepele tannines. De witte wijnen, waaronder een prachtig exemplaar van Zuid-Afrika’s “eigen” chenin blanc, imponeren vanwege hun aromatische frisheid.
Schrijf de eerste review