Rond met een fris zuurtje, zachte tannines. Mooi in evenwicht, soepel in de mond met een mooie afdronk.
Rond met een fris zuurtje, zachte tannines. Mooi in evenwicht, soepel in de mond met een mooie afdronk.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Peralada wordt gedomineerd door de bodega Castillo Perelada en wat daarbij hoort. Deze bodega is nauw verbonden met het kasteel. Miguel Mateu kocht in 1923 het kasteel, de tuinen en de bijbehorende abdij en hervatte daar de productie van wijn die in de hele streek jaren had stilgelegen door het vernietigende werk van de druifluis. De abdij gaf onderdak aan zijn privé- collecties glaswerk, keramiek en schilderijen.
Het karakteristieke kasteel met zijn twee torens stamt uit de 14e eeuw en werd in de 16 eeuw verder uitgebouwd tot een paleis. De monniken van het aan het kasteel verbonden abdij Convent del Carme produceerden al eeuwen geleden wijn. Nu is Castillo de Perelada een van de meest prestigieuze bodegas van het land.
Castillo Perelada is wel de bekendste bodega en veruit de grootste in de Empordà. Cavas del Ampurdán S.A. brengt onder de naam Castillo Perelada jonge wijnen (waaronder de witte "Blanc de Blancs"), varietales, een crianza en een reserva op de markt, allen onder D.O. Empordà. Verder brengt deze onderneming nog een aantal exclusievere wijnen op de markt, waaronder de prestigieuze "Gran Claustro". De goedkopere "Masia Perelada" (rood, wit, rosé), ook afkomstig van Cavas del Ampurdán, heeft het herkomstkeur-merk D.O. Catalunya. Dit geldt ook voor de bekende "Blanc Pescador", een sprankelende, licht mousserende witte wijn.
Het logo van Castillo Perelada is ontleend aan het wapenschild van de Rocabertí, een familie die gedurende vele eeuwen betrokken was bij het bestuur van de streek en ook het kasteel liet bouwen.
Meer informatie: Castillo Perelada
Schrijf de eerste review