Het bedrijf van Barone Ricasoli heeft zich de laatste jaren ingespannen om weer prachtige, klassieke Chianti-wijnen op de markt te brengen. Klassieke Chianti betekent een houtgerijpte wijn met sangiovese als voornaamste of zelfs enige druif. Deze bijzondere Riserva ‘Rocca Guicciarda’ gedoopt, is 20 maanden op hout gerijpt. Door te kiezen voor een combinatie van kleine vaten en grote foeders is voorkomen dat het hout de wijn domineert, een groot gevaar voor het bijzondere karakter van de sangiovese. Daarnaast is er voor gekozen geen andere druiven toe te voegen en het bij puur sangiovese te laten, zodat de bijzondere eigenschappen van deze druif, zijn elegantie en bijzondere frisheid volledig tot hun recht komen, zeker in grote jaren als 2001.
Brede geur, zoet fruit, open, zoete kersen en pruimen, een vleugje aardsheid, heerlijk vanille, breed en complex, met een elegante smaak, niet alleen kracht, maar veel subtiliteit, levendig kersenfruit en mooie frisse zuren, altijd wat tannines om er een mooie bewaarwijn van te maken, maar de tannines zijn perfect rijp. Heerlijk glas bij krachtige vleesgerechten,wild, zoals duif of eend, entrecote van de grill, belegen Goudse kaas.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Voor informatie: Barone Ricasoli
Schrijf de eerste review