Een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De nachten zijn koel en de bodem bestaat uit kalksteen en klei. De druiven worden regelmatig op rijpheid getest en pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Ze worden ontsteeld en gekneusd en vervolgens in betonnen cuves vergist. De wijn rijpt een aantal maanden in RVS-tanks voordat hij gebotteld wordt. Hamersma.
Diepgekleurde robijnrode wijn met een elegant bouquet van zwarte bessen, pruimen, groene paprika en subtiele tonen van vanille en toffee. De smaak is gul en sappig en de afdronk fluweelzacht. Serveersuggestie: Heerlijke wijn bij tournedos met knoflookaardappeltjes uit de oven, gemarineerde spare ribs, gegrilde groentes en pittige kazen.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Het zonnige Pays d’Oc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. Door het gunstige klimaat en de ligging tussen Pyreneeën, de bergen van de Cévennen en de Middellandse Zee zijn de mogelijkheden zijn er legio. Het terroir en het klimaat van het gebied zijn ideaal om druiven tot volledige rijping te laten komen en daar karaktervolle wijnen van te maken voor elk type consument tegen een aantrekkelijke prijs. Ook bekende blauwe druiven als cabernet sauvignon en merlot doen het hier prima. Beaurempart maakt er gulle en geconcentreerde rode wijnen van die aansprekend zijn voor een breed wijnpubliek.
Schrijf de eerste review