KLIMAAT & TERROIR Een zeeklimaat met (tegenwoordig) vaak warme zomers en milde winters. Het weer kan grillig zijn. Het terroir bestaat uit kalk, kiezel en klei. VINIFICATIE Na selectie en ontstelen van de druiven vindt de vergisting plaats. De duur van de rijping op barriques varieert van negen tot twaalf maanden, afhankelijk van het oogstjaar.
GEUR & SMAAK De wijn is diep robijnrood van kleur, geurt en smaakt naar heerlijk klein rijp rood fruit, specerijen, cederhout en vanille. SERVEERSUGGESTIE Een uitstekende combinatie met gebakken of gegrilde entrecote of ossenhaas. WEETJE De druiven voor deze Cadillac komen van gemiddeld 30 tot 35 jaar oude wijnstokken.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Château Carignan ligt in Carignan de Bordeaux, een streek 10 kilometer oostelijk van de stad Bordeaux. De belangrijkste druivenvariëteit voor het huis is, net als voor rechteroever-wijnen Saint Emilion en Pomerol, de merlot. De kleirijke kalkheuvels in het gebied leveren subtiele lekkere zachtronde en fruitige wijnen op die bij iedereen in de smaak vallen.
Het kasteel van Carignan – een heus sprookjesslot met spitse torens en kantelen, begroeid met adembenemende rozenstruiken – dateert van 1452. Het landgoed was ooit een geschenk van Karel de VII aan Jean Poton de Xaintrailles die zich aan de zijde van Jeanne d’Arc verdienstelijk had gemaakt voor het Franse koninkrijk.
In de loop van de geschiedenis hebben vele illustere families het in bezit gehad: onder andere de Canteloups, Géres, de Vallier en de familie Montesquieu. Voorlaatste eigenaar Philippe Pieraerts kocht het Château in 1981. Hij restaureerde en modernisserde het kasteel , de tuinen, de landerijen, de wijnkelder en bebouwing. En natuurlijk ging hij nog mooiere wijnen maken, met de hulp van expert Louis Mitjaville.
Landgoed Château Carignan telt in totaal honderdvijftig hectare grond waarvan 65 ha. is aangeplant met wijnranken. Een derde deel van de gaarden is ouder dan veertig jaar; de overige stokken zijn tussen de acht en vijfentwintig. Ze liggen ideaal gesitueerd naar het zuiden en zuidwesten. De kelder van het Château is uitgerust met de modernste vinificatieapparatuur.
Schrijf de eerste review