Radford Dale werd in 1998 opgericht door pioniers Ben Radford en Alex Dale. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan in respectievelijk Barossa Valley en de Bourgogne, besloten Radford en Dale terug te keren naar Zuid-Afrika om daar aan de basis te staan van de Zuid-Afrikaanse wijnrevolutie. Radford Dale is inmiddels een team dat bestaat uit drie internationale investeerders uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk, samen met lokale partners Heather Whitman, Kathleen Krone, Andy Openshaw en Jacques de Klerk (verantwoordelijk voor wijnbouw en vinificatie). Het wijnhuis opereert zeer duurzaam en produceert sinds de aankoop van hun gecertificeerde Organic Estate in Elgin 100% biologische wijnen. De wijngaarden liggen verspreid over de West-Kaap: van de hellingen van de Helderberg in Stellenbosch tot aan de bergen van het koele Elgin. Radford Dale verbouwt hier onder andere chenin blanc, pinot noir en syrah en was het eerste wijnhuis dat in 20 jaar tijd gamay aanplantte.
GEUR & SMAAK Uiterst frisse en fruitige wijn. Elegant en puur met citrus en een mooie mineraliteit,
KLIMAAT & TERROIR Zeeklimaat met relatief droge, warme zomers en milde winters. De druiven komen van 2 verschillende wijngaarden. De Stellenbosch Helderberg wijngaard heeft een oostelijke positie richting de oceaan met meer graniet in de bodem. De druiven profiteren h
VINIFICATIE De druiven samen geperst en daarna vergist in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op de gistcellen. De wijn krijgt geen houtrijping.
SERVEERSUGGESTIE Uitstekend inzetbaar als aperitief, bij frisse salades met zalm, of bij schaal- en schelpdieren.
WEETJE De Stellenbosch-Helderberg wijngaard zorgt voor concentratie en diepte en de Robertson-vallei voor citrus, frisheid en mineraliteit.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: Radford Dale
Schrijf de eerste review