Smaakimpressie
Diep paars-rood met granaatrode rand. Volop fruit in de neus, frambozen, zwarte bessen, aangevuld met munt, hout en specerijen. Intens vlezig en zacht in de mond, met aroma’s van pruimen en rode bessen. Uitstekend evenwicht, frisse zuurgraad en fijne tannines.
Vinificatie
Uitgekiende regionale blend met subregionale karakteristieken. 15 maanden opgevoed in barriques van Frans (70%) en/of Amerikaans (30%) eikenhout. 15% van de vaten is nieuw.
Culinair Advies
‘Down-under’ combinaties: pastei van gemarineerd varkensvlees en konijn met tuinbonen of rood gebakken/gegrilde steak met een saus van rode wijn, sjalotten en tijm.
Smaakimpressie
Diep paars-rood met granaatrode rand. Volop fruit in de neus, frambozen, zwarte bessen, aangevuld met munt, hout en specerijen. Intens vlezig en zacht in de mond, met aroma’s van pruimen en rode bessen. Uitstekend evenwicht, frisse zuurgraad en fijne tannines.
Vinificatie
Uitgekiende regionale blend met subregionale karakteristieken. 15 maanden opgevoed in barriques van Frans (70%) en/of Amerikaans (30%) eikenhout. 15% van de vaten is nieuw.
Culinair Advies
‘Down-under’ combinaties: pastei van gemarineerd varkensvlees en konijn met tuinbonen of rood gebakken/gegrilde steak met een saus van rode wijn, sjalotten en tijm.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
De naam Wirra Wirra betekent ‘tussen de gombomen’ in de taal van de Aboriginals. Het is een van de mooiste boutique wineries van Australië. Hij werd opgericht aan het eind van de negentiende eeuw door Robert (Bob) Strangways Wigley, die tevens een beroemd cricketspeler was. In 1969 werd het bedrijf gekocht door Greg en Roger Trott, die het helemaal restaureerden en in de oude stijl herstelden. Nu behoort het tot de top van Australië en worden de wijnen geroemd in de hele wereld. Op Wirra Wirra hangt een sfeer van geluk en elke wijn vertelt zijn eigen verhaal. Van de 12th Man Chardonnay en de Catapult McLaren Vale Shiraz, de Dead Ringer tot natuurlijk Mrs Wigley Moscato. De Church Block Red blend van cabernet sauvignon, shiraz en merlot is al ruim veertig jaar de meest verkochte wijn in zijn klasse in Australië.
Meer informatie: Wirra Wirra
Schrijf de eerste review