Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
KLIMAAT & TERROIR Een landklimaat met warme zomers en koude winters, met zanderige en granieten grondsoorten VINIFICATIE De druiven worden met de hand geplukt. Na de alcoholische vergisting vindt er 12-15 maanden houtlagering plaats. DRUIVEN pinot noir ALCOHOL PERCENTAGE 13,00% GEUR & SMAAK De wijn is geparfumeerd, met zacht rood en zwart fruit. De smaak is rond, met heerlijke, zijdezachte tannines en een voortdurende afdronk. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij lamsbout, wild paté of stevige kazen. WEETJE Kenmerkend voor Gevrey-Chambertin is dat de wijn pit heeft: dit vraagt om geduld, of om een stevige begeleider.
GEUR & SMAAK De wijn is geparfumeerd, met zacht rood en zwart fruit. De smaak is rond, met heerlijke, zijdezachte tannines en een voortdurende afdronk.
SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij lamsbout, wild paté of stevige kazen.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Voor informatie: Louis Jadot
Schrijf de eerste review