De druif waar het hier om gaat is de Viognier. Deze druif heeft een waanzinnig expressief karakter maar puur kan deze wat plakkerig worden. Daarom is Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt om een podium te creëren waarop de Viognier (slechts 20%) mag schitteren. De druiven doorlopen een maceratie, een inweekproces waarbij het maximale aan geur en smaakstoffen uit de druivenschillen wordt onttrokken. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de frisheid te behouden.
De wijn stuift het glas uit, hij is kruidig met perzik en rozenblaadjes. De Sauvignon zorgt voor de frisse fruittonen in de smaak en de Chardonnay voor de pittige maar zachte afdronk.
Lekker in combinatie met salades of wit vlees, maar voor de liefhebber van wat steviger wit zeker ook goed op zich te genieten.
Viognier
De Viognier druif is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei ten behoeve van de wijnbouw wordt aangeplant. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is kenmerkend door haar boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en is vrijwel altijd droog. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. Onderwijl zijn er al wel successen geboekt met het maken van zoete “Late oogst” wijn.
Ook elders wordt deze De Viognier druif met succes aangeplant. In de Ardèche, maar ook in de Languedoc-Roussillon wint zij aan populariteit. In Zwitserland maar ook buiten Europa in Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland gedijt de druif goed. In Italië en Japan komt men haar in mindere mate ook tegen.
De oorsprong van de De Viognier druif was lange tijd niet duidelijk. Men vermoedt dat de Romeinen de druif vanuit Dalmatië naar de Rhône brachtten. Volgens een legende zou Keizer Probus dit in het jaar 281 gedaan hebben. Een andere legende vertelt dat de druif via de Rhône naar Beaujolais werd verscheept, maar precies bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers in beslag zou zijn genomen.
Ook de naamgeving van de Viognier is onzeker. Het meest aannemelijk lijkt de naam van de stad Wenen, Vienna, destijds een belangrijke Romeinse voorpost. Evenwel kan het afgeleid zijn van Gehennae “De weg naar de hel”, zinspelend naar de moeilijke groei van de druif.
De opbrengst van de Viognier is echter laag. Ten tijde van de druifluis-crisis eind 19e eeuw, was de opbrengst zo laag dat het vaak niet eens de moeite was om nog te oogsten. Daarna kampte men met de chaos van de Eerste Wereldoorlog. Tezamen was dit bijna de reden om de druif niet meer aan te planten.
Pas in 2004 werd middels DNA-onderzoek bekend dat de druif aan de rode Freisa-druif verwant is. Overigens bleek in dat zelfde onderzoek dat de Italiaanse druif Nebbiolo van deze zelfde Freisa afstamt.
In 1968 was er in de Rhônevallei slechts 14 hectare mee beplant. 15 Jaar later leefde de Rhône-wijnen helemaal op en zo ook de Viognier. In Condrieu, wat als thuishaven van de druif wordt beschouwd, groeide het beplante areaal van een schamele 8 ha in 1968, naar 20 ha in 1980 tot meer dan 100 ha in het jaar 2000.
[bewerken] EigenschappenVoorheen was de Viognier een vrij algemene druif. Nu is zij van een speciale klasse die het vooral in het noordelijke Rhône-gebied uitstekend doet.
Behalve een lage opbrengst en een moeilijke groei is de druif ook gevoelig voor meeldauw. Het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De druif verkiest een lang groeiseizoen, doch gedijt ook goed in koelere gebieden.
De Franse Mistral heeft een bijzondere invloed op de wijngaarden in het noordelijk Rhône-gebied, de Septentrional. De wind tempert de temperaturen van het mediterrane klimaat. Zo komt het dat er twee stromingen van Viognier-wijnen zijn. De eerste is de “Originele” stroom en dat zijn dus de wijnen uit Condrieu. De tweede zijn dan alle andere Viogniers uit Frankrijk en de rest van de wereld.
[bewerken] Viognier en spijzenVanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise- of Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen. Met andere woorden: de Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij veel gerechten laat aansluiten.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Voor informatie: Tarapaca
Schrijf een review