De hele vegetatieve cyclus van de wijnranken wordt uiterst nauwkeurig gevolgd om alleen volrijpe druiven van de beste kwaliteit te produceren. De trossen worden met de hand geplukt en in kleine kisten vervoerd. Bij aankomst in de kelders worden de druiven ontsteeld, gekoeld en ingeweekt. De temperatuur en duur van zowel de alcoholische als de malolactische gisting worden permanent onder controle gehouden. Il Templare wordt gemaakt van alle witte druiven die nog te vinden zijn in de oude wijngaarden van het domein. Hij wordt op hout vergist en opgevoed op dezelfde wijze als de miswijn van de oude Tempeliers van Montenidoli.
Zeer complexe, rijpe neus van citrusvruchten, wilde kruiden en een ‘kusje’ van het hout. Vet en warm in de aanzet, fris, elegant en mineraal in de mond, delicate finale met een aangenaam licht bittertje na. Bij zalm, paling, stokvis, klipvis, tonijn, zoetzure en/of gefrituurde gerechten.
Sémillon
De Sémillon druif is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen.
Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
De Sémillon druif komt ook voor onder de naam Sémillion.
De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.
Trebbiano
De Trebbiano is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoort in Italië en Frankrijk. De Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De Trebbiano druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.
In Italië wordt deze druif in diverse streken verbouwd. Bijvoorbeeld in de Orvieto. In Toscane wordt zij gebruikt in Chianti. Een bijzondere toepassing vindt deze Trebbiano druif in de Vin Santo. Nabij de stad Modena wordt de Trebbiano gebruikt in de Balsamico.
De Trebbiano wordt in Frankrijk gebruikt in de appellaties (AOC) Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Sainte Foix-Bordeaux, Coteaux du Languedoc, Bandol, Côtes de Provence, Cassis, Palette, Coteaux d'Aix, Les Baux de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Côtes du Luberon, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert.
Daarnaast wordt hij ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van Armagnac en Cognac.
Andere landen waar deze druif verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.
Malvasia Bianca
De Malvasia Bianca druif één van de oudste druivensoorten voor witte wijn, in Frankrijk genaamd Malvoisie. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. De soort komt nog voor in verschillende gebieden in Italië en op Sicilië en Sardinië. In Spanje in Rioja en Navarra. In Portugal en Madeira (Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.
Vernaccia
De Vernaccia druif is een wit druivenras dat kenmerkend is voor de wijnen van de prachtige middeleeuwse stad San Gimignano. De Vernaccia druif is waarschijnlijk afgeleid van het latijnse woord vernaculus - inheems; de betekenis is dan zoiets als 'locale druif'. En inderdaad: veel meer streken in Italië hebben een vernaccia. In Alto Adige bestaat zelfs een rode variant. Verwantschappen tussen deze druivensoorten zijn er meestal niet. Wel wordt verondersteld dat de Toscaanse vernaccia de oudste is.
De vernacciadruiven van San Gimignano leveren droge witte wijnen met milde maar frisse zuren, een licht aromatische neus, vaak van kruiden als anijs, venkel of dille, en in de afdronk vaak een bittertje. Het is vooral de zandsteen in de bodem rondom deze Toscaanse stad die het karakter van de wijn bepaald. Daarnaast kan een beetje houtopvoeding voor Vernaccia di San Gimignano zeker geen kwaad. Een Vernaccia uit Toscane moet je jong drinken, maar er zijn producenten die ook Vernaccia's maken die wat langer kunnen rijpen.
Vernaccia's zijn uitstekend te combineren bij schaal- en schelpdieren, maar ook bij traditionele Toscaanse konijnstoofpotten. En na een dagje genieten van cultuur en natuur in en om San Gimignano is het natuurlijk een geweldige dorstlesser! Maar ook in Nederland zal zo'n frisse Vernaccia uitstekend smaken: op een picknick bijvoorbeeld, bij een rijstsalade met mozzarella en boontjes. Probeer een vernaccia bovendien ook eens bij lichte gerechten waarin kruiden als dille of venkel voorkomen.
Witte wijn uit deze streek was namelijk in de middeleeuwen al bekend en werd hogelijk gewaardeerd, vooral ook onder de adel. Dante spreekt erover in zijn Divina Comedia: paus Martinus IV at paling uit het meer van Bolsena gemarineerd in vernaccia. In middeleeuwse Londense wijnwinkels was de wijn bekend als Vernage. Dichter bij huis dronken zelfs de rijke burgers van Utrecht in de 15e eeuw een Vernaets!
Niet voor niets kreeg Vernaccia di San Gimignano in 1966 dan ook als een van de eerste wijnen van Italië de status van DOC. Sinds 1993 is die status opgewaardeerd tot DOCG.
Montenidoli is de naam van de heuvel waarop de wijngaarden van het domein liggen. Het betekent letterlijk ‘de heuvel van de kleine nesten’. Alle druiven van dit huis komen van de eigen wijngaarden. Het staat met gepaste trots op het etiket vermeld in het Italiaans: ‘Sono Montenidoli’. Hier werkt men met druivenrassen die traditioneel al lang in deze streek voorkomen. Elke wijn van Montenidoli is een perfecte vertolker van zijn terroir en druivenras. Stuk voor stuk zijn het wijnen met een eigen karakter, een grote aromatische kracht, veel smaak en een elegante minerale ondertoon. Dat laatste komt van de bijzondere bodemtypes. De top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden van het Trias tijdperk, de oudste in Toscane, rijk aan mineralen en zeer geschikt voor rode wijnen. Op de flanken bestaat de bodem uit lagen kalksediment, herinnerend aan de tijd waarin grote delen van Toscane door de Ligurische zee werden bezet. Een perfecte bodem voor witte wijnen. De wijngaarden van het domein liggen op de westelijke flanken van Montenidoli, gericht op het oosten. Ze vangen als eerste het ochtendlicht op en worden wakker met de zon. De druiven worden biologisch geteeld, de wijngaarden hebben hier nooit chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gekend.
Meer informatie: Montenidoli
Schrijf de eerste review