80% van de wijn wordt vergist en op zijn eigen fijn bezinksel gehouden in RVS tanks. Daarna wordt de jonge wijn 6 maanden op grote vaten van Slavonisch hout opgevoed. De resterende 20% wordt vergist en opgevoed in barriques van Frans eikenhout.
Voorgerechten, patés en terrines, koud vlees, zeevis, schelp-/schaaldieren, wit vlees en gevogelte.
Heldere strogele kleur met een zweempje groen. Uitgesproken en expressieve aroma’s van bloemen en specerijen. Rijk van smaak, met een lichte rook ondertoon op de achtergrond en een mooie, frisse finale.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
‘Wij zijn geen wijnmakers’, zegt Alois Lageder, afstammeling van een familie die zich al vier generaties lang vol passie met wijn bezighoudt. ‘Wij zien onze rol meer als die van vroedvrouw, coach en leraar. Onze taak is om de druiven in goede gezondheid en met de grootst mogelijke zorg te begeleiden en de succesvolle ontwikkeling van onze wijnen in alle opzichten aan te moedigen.’ In de loop van de tijd is de familie Lageder erin geslaagd verschillende wijndomeinen en wijngaarden te kopen in de beste wijngebieden van Alto Adige. Op dit moment wordt het bedrijf geleid door Alois Lageder, maar de volgende generatie staat al te trappelen om de zaak over te nemen. In de wijngaarden wordt nagenoeg uitsluitend biologisch-dynamisch gewerkt. De etiketten op de flessen zijn hiermee in lijn. Ze vormen een mooie symbolische brug tussen wijngaard en kelder enerzijds en de wijn in het glas anderzijds. Deze uitzonderlijk mooie wijnen blijven ons verbazen en vormen al vele jaren het fundament van onze collectie. Veel van de wijnen zijn 100% biologisch-dynamisch en Demetergecertificeerd.
Meer informatie: Alois Lageder
Schrijf de eerste review