Smaakimpressie
Op de Uhlen liggen de wijngaarden als in een amfitheater en vangen ze elke zonnestraal. Op de Uhlen Blaufüßer Lay is de leisteen blauw en heel compact. Dit zorgt voor wijnen met een zeer pikant mineraal accent, veel rijpfruitaroma’s, concentratie en mondvullende structuur.
Vinificatie
Alle wijnen ondergaan dezelfde vinificatie: gisting met wilde gistcellen, 10 maanden rijping op rvs-tanks en hout, geen klaring. De wijnen bezitten allemaal een uitstekend evenwicht tussen de basisonderdelen van een wijn: suiker, zuur, alcohol en fenolen. Op jeugdige leeftijd zal het evenwicht nog niet perfect zijn; dit wordt bij de droge wijnen pas na minstens 2 jaar geduld bereikt. Bij de zoete wijnen is meer tijd nodig: 10 jaar bij de Auslese, 15 jaar bij de Auslese met een gouden capsule, 20 jaar en meer bij de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. De wijnen – droog of zoet – van de ‘Schieferterrassen’ rijpen iets sneller dan die van ‘single vineyards’.
Culinair Advies
Bijzonder aanbevolen bij gebraden beenham, gans, tamme eend of wild zwijn met asperges – het liefst geen spierwitte, maar asperges met een paarse of groene kop, groene asperges of nog beter: korenaarasperges!
Smaakimpressie
Op de Uhlen liggen de wijngaarden als in een amfitheater en vangen ze elke zonnestraal. Op de Uhlen Blaufüßer Lay is de leisteen blauw en heel compact. Dit zorgt voor wijnen met een zeer pikant mineraal accent, veel rijpfruitaroma’s, concentratie en mondvullende structuur.
Vinificatie
Alle wijnen ondergaan dezelfde vinificatie: gisting met wilde gistcellen, 10 maanden rijping op rvs-tanks en hout, geen klaring. De wijnen bezitten allemaal een uitstekend evenwicht tussen de basisonderdelen van een wijn: suiker, zuur, alcohol en fenolen. Op jeugdige leeftijd zal het evenwicht nog niet perfect zijn; dit wordt bij de droge wijnen pas na minstens 2 jaar geduld bereikt. Bij de zoete wijnen is meer tijd nodig: 10 jaar bij de Auslese, 15 jaar bij de Auslese met een gouden capsule, 20 jaar en meer bij de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. De wijnen – droog of zoet – van de ‘Schieferterrassen’ rijpen iets sneller dan die van ‘single vineyards’.
Culinair Advies
Bijzonder aanbevolen bij gebraden beenham, gans, tamme eend of wild zwijn met asperges – het liefst geen spierwitte, maar asperges met een paarse of groene kop, groene asperges of nog beter: korenaarasperges!
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Schrijf de eerste review