Uitgekiende regionale blend met subregionale karakteristieken. De drie druivensoorten worden apart gevinifieerd en 12 maanden opgevoed in barriques van Frans en/of Amerikaans eikenhout. De assemblage van de jonge wijnen vindt plaats na de opvoeding.
‘Down-under’ combinatie: rood gebakken of gegrilde steak met een saus van rode wijn, sjalotten en tijm. Eveneens aanbevolen bij koteletten, steak of worsten van de barbecue of de grill en bij eendenborst met een saus van sinaasappels en specerijen.
Diep paars van kleur met robijnrode schakeringen. Verrassende neus van anijs, kruidnagel, vanillepeul, frambozen, blauwe bessen, moerbessen en viooltjes. Het subtiele hout is goed geïntegreerd. In de mond is de wijn intens fruitig en vlezig, met aroma’s van pruimen en rode bessen. De zuurgraad en de elegante tannines zorgen voor een uitstekend evenwicht. Frisse en aanhoudende finale.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Petit Verdot
De Petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort.
De Petit verdot druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine's waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben.
Volgens kenners kan de Petit verdot druif bij het maken van een topwijn het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. Met zijn lage rendement en een late oogsttijd, en daarmee grote risico's, is het verbouwen van deze druif in Frankrijk alleen mogelijk voor grote, rijke wijnbouwers. Deze zijn niet afhankelijk van de toegevoegde waarde van deze druif in een blend met andere druivensoorten. In de nieuwe wijnlanden komt deze druif steeds vaker voor in de vorm van een cépage.
Terwijl de Petit verdot druif in de Bordeaux langzaam aan het uitsterven was, kwam de redding uit warmere gebieden. Tegenwoordig vindt men de druif in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon en Spanje, zei het in kleine getale. In landen als Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika wordt de betekenis van deze druif steeds groter.
De naam Wirra Wirra betekent ‘tussen de gombomen’ in de taal van de Aboriginals. Het is een van de mooiste boutique wineries van Australië. Hij werd opgericht aan het eind van de negentiende eeuw door Robert (Bob) Strangways Wigley, die tevens een beroemd cricketspeler was. In 1969 werd het bedrijf gekocht door Greg en Roger Trott, die het helemaal restaureerden en in de oude stijl herstelden. Nu behoort het tot de top van Australië en worden de wijnen geroemd in de hele wereld. Op Wirra Wirra hangt een sfeer van geluk en elke wijn vertelt zijn eigen verhaal. Van de 12th Man Chardonnay en de Catapult McLaren Vale Shiraz, de Dead Ringer tot natuurlijk Mrs Wigley Moscato. De Church Block Red blend van cabernet sauvignon, shiraz en merlot is al ruim veertig jaar de meest verkochte wijn in zijn klasse in Australië.
Meer informatie: Wirra Wirra
Schrijf de eerste review