Deze wijn is een klassieke ‘Minervois’ blend van grenache (20 jaar oud), syrah (20), cinsault (40) en carigan (50). Alle druiven zijn afkomstig van kleine wijngaarden omringd door garrigues (typisch Mediterraans mengsel van geurige, lage struiken), pijnbomen, wilde tijm en rozemarijn, cyste (wilde rots-eglantier), op een bodem van voornamelijk zandsteen, mergel en kalk. De vier druivenrassen voegen elk een eigen karaktertrekje toe aan de uiteindelijke wijn: fruit en frisheid, mild en fluwelig karakter, diepte en lengte, verfijning en kracht. De druiven worden per perceel en druivenras apart met de hand geoogst. De trossen worden volledig ontsteeld, waarna de gisting en opvoeding per druivenras separaat geschiedt. De syrah en carigan (circa 30%) worden in eikenhouten vaten opgevoed, de grenache en cinsault (circa 70%) in RVS tanks.
Diepe rode kleur. Klassieke Minervois blend, waarbij de druivenrassen elkaar perfect aanvullen. Fris in aanzet, rijp en fruitig op de tong, extra verfijnd door de opvoeding op hout van de carignan en syrah druiven.
Deze frisse, fruitige en toch serieuze wijn vraagt om rood vlees of klein wild, gegrild of gestoofd, geroosterd gevogelte, gerijpte harde kaas etc.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Carignan
De Carignan is een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Carinena genoemd, en in Catalunya Samso.
Cinsault
De Cinsault is een druivensoort met een lichte schil voor rode wijn. Deze soort gedijt zeer goed in een droog klimaat, en is daarom veelvuldig te vinden in Zuid-Frankrijk, Corsica, Noord- en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Cinsault vooral beroemd geworden als de voorouder van de lokale variëteit Pinotage. Deze zacht geurende soort is zeer geschikt voor rosé, mede vanwege de lichte schil. In smaak en geur treft men rijp blauw fruit, noten en specerijen. Meestal wordt de wijn geblend om zachtheid, geur en fruit te geven aan de uiteindelijke wijn.
Anne Gros en Jean Paul Tollot, beiden al meer dan 20 jaar bekende wijnboeren uit de Bourgogne, hebben hun passie en kennis gebundeld om wijn te maken in de Zuid-Franse Minervois. Ze kozen voor een bijzonder gebied, in Cazelles: gevarieerde bodemtypes van gemengde klei en kalk tot mergel en zandsteen, 4 aanbevolen druivenrassen (carignan, grenache, syrah en cinsault) van respectabele leeftijd, bevoorrechte ligging aan de voet van de Montagne Noire (uitloper van het Centraal Massief) en dezelfde hoogte als in Vosne-Romanée (220 m boven de zeespiegel). Een nieuwe wijnkelder werd gebouwd, onder architectuur en rekening houdend met het milieu en het landschap. Simpele en edele materialen werden gebruikt, terra cotta, hout, roestvrij staal… alles in ronde vormen, net als de heuvels, de kronkelende wegen, de tanks, de vaten… en ook de wijnen. 2008 was de eerste oogst onder het tandem Anne Gros en Jean Paul Tollot. Sindsdien hebben ze iemand in dienst genomen om hen te helpen de 14 ha grote wijngaarden te beheren. Op het domein in Cazelles wordt (voorlopig?) nog met beredeneerde wijnbouw methodes gewerkt. Anne Gros staat positief tegenover biologische en biodynamische landbouwmethoden en verdiept zich daar serieus in. Haar bewegingsreden is echter niet het verkrijgen van een certificering maar het behouden van de biodiversiteit van het terroir en het verhogen van de kwaliteit van de wijn door het verkrijgen van gezonde en perfect rijpe druiven. Een goed terroir en goed basismateriaal zorgen voor subtiele, evenwichtige en elegante wijnen, met voldoende concentratie, goed fruit en een fluwelige structuur. Een succesformule met een keerzijde: de vraag overstijgt het aanbod en van alle wijnen zijn de beschikbare kwantiteiten per importeur zeer klein. Wees er dus snel bij!
Meer informatie: Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot
Schrijf de eerste review